Sveriges vassaste utvecklare - 7 Snabba med Åsa Liljegren
Åsa är senior utvecklare som rör sig över hela stacken där hon främst jobbar med tekniker som .NET och Node.js och olika typer av ramverk för frontend. Som till exempel React.js och Redux. Förutom det berör hon i sitt arbete allt från deployscript och metrics till CSS och det mesta däremellan.
Åsa är senior utvecklare som rör sig över hela stacken där hon främst jobbar med tekniker som .NET och Node.js och olika typer av ramverk för frontend. Som till exempel React.js och Redux. Förutom det berör hon i sitt arbete allt från deployscript och metrics till CSS och det mesta däremellan.
Åsa driver också bloggen http://reallyshouldblogthis.blogspot.se/ där hon delar med sig av sina intressen som bland annat kan vara att bygga små hårdvaruprojekt som Arduino och Raspberry Pi. Åsa berättar att ett av hennes senaste projekt är en liten display som hon har i hallen som visar när nästa buss går.
Berätta lite om din karriär?
Jag startade mitt första egna företag som IT-konsult 1997 och hamnade rätt snabbt i 90-talets dotcom-boom med snabbväxande IT-företag och gigantiska webbprojekt. I början arbetade jag mer grafiskt, gjorde mycket spel och applikationer i Flash och Shockwave. Efterhand gick jag mer och mer över till att jobba med backend och arkitektur och certifierade mig som arkitekt för Microsoft-plattformen. För några år sedan insåg jag dock att det jag tyckte bäst om i mitt arbete var att koda och valde att istället fokusera på att bli en riktigt bra fullstackutvecklare.
Berätta om det är några projekt som du varit med i som vart extra givande och spännande?
Det finns många projekt jag är glad över att ha varit med i, men ett som ligger nära i tiden där jag kände att vi verkligen gjorde skillnad är SEB:s digitalisering av bolån. Rent tekniskt var det inget revolutionerande - .Net-API:er och React.js - men vi lyckades få in ett nytt tänk kring hur agil utveckling kan gå till. Genom att få hela teamet, PO, UX och utvecklare att jobba nära tillsammans och ifrågasätta gamla rutiner kunde vi få en snabb effektiv utveckling och ett automatiserat leveransflöde med bra funktioner som uppskattades av kunderna. Det är de projekten man kommer ihåg mest, där man lyckas få in tekniken som en självklar del i organisationen och kan bryta gamla mönster och tankesätt.
Vad har du för tips för att utvecklas och hålla sig i framkant som utvecklare?
Det gäller att inte skrämmas av all ny teknik och alla nya kompetenser vi behöver ha som utvecklare, utan att se det som något inspirerande och spännande. Att sitta och labba några timmar med javascript eller Arduino-kod kan verka långt bort från ens dagliga arbete, men att lyfta blicken och ta till oss nya influenser och koncept gör oss till bättre utvecklare.Har man möjlighet att gå på meetups och konferenser så är det ofta en stor inspirationskälla. Har man en halvtimme över på bussen eller liknande kan man passa på att lyssna på en pod eller titta på en video på egghead.io.
Vilka personliga egenskaper anser du är viktiga för att kunna bli en bra utvecklare?
Nyfikenhet, ödmjukhet, hjälpsamhet. Att man vill lära sig och vill hjälpa andra att lära sig och utvecklas.
Vad anser du är viktigt på en arbetsplats för att kunna utvecklas?
Förtroende är en av de saker jag tittar efter på en arbetsplats. Finns förtroendet från chefen för att utvecklarna löser problemen på bästa sätt? Finns förtroendet mellan kollegorna? Finns förtroendet så finns också utrymmet för utvecklarna att själva organisera hur man vill arbeta. Då finns också grunden för ett klimat där man kan ställa frågor om det man inte förstår, eller ifrågasätta det man inte tycker fungerar. Idealet är att få in lärande och kunskapsdelning som en naturlig del i ens dagliga arbete. De senaste tre åren har jag mobbprogrammerat 100% av tiden på mina uppdrag.
Det innebär att man som team sitter tillsammans framför en dator och roterar vem som har tangentbordet, kanske varje kvart. Varje beslut som tas diskuteras, alla förstår och deltar i kodningen. Systemet blir genomtänkt och lärandet finns där hela tiden, ofta utan att man tänker på det. Dessutom är det fantastiskt roligt.
Vad ser du för trender inom tech?
Trenden med mikrotjänster och asynkrona meddelandebaserade system håller i sig. Men eftersom det kräver mycket mer än många tror i form av infrastruktur, service discovery, image registry, api gateways etc så går det inte så snabbt. Jag tror att fler företag kommer att välja molntjänster, men många som sitter med befintliga onpremise-lösningar har svårt att få upp den typen av infrastruktur som behövs. Service mesh är intressant på det området, ska bli spännande att se vad som händer där. I övrigt; javascript-ramverk kommer och går, men att lära sig vanilla javascript riktigt bra och är aldrig fel.
Har du några nya tekniker eller kodspråk på din bucketlist framöver?
Jag har massor med saker på min att göra-lista. Just nu sitter jag en del med mitt egna Raspberry Pi-kluster där jag installerat Kubernetes och försöker bli en fena på det. Jag är en stor anhängare till "you build it, you run it" och jag tycker att det är extremt givande att förstå hur man kan effektivisera driften av det vi bygger. Sedan har jag länge velat titta närmare på funktionella språk, som Haskell eller Elixir.
Vilka nyhets- eller utbildningssajter inom Tech följer du och kan rekommendera?
Jag kan rekommendera podden Väg 74 med Ola och Tobbe, väldigt intressanta avsnitt med mycket tips och reflektioner kring hur man blir en bättre utvecklare. I övrigt följer jag många andra utvecklare på Twitter och fångar upp en hel del bra info där.
Har du några tips på verktyg och tjänster som du använder dagligen och som gör vardagen enklare?
Det första jag installerar på en ny Windows-dator är Cmder för att få en bättre konsol med både Git och Unix i, det andra är Postman för att lätt anropa API:er.