Sveriges vassaste utvecklare - 7 Snabba med Thomas Sandberg
Thomas är lite av en Guru inom programmering. I nuläget jobbar han som senior Frontendutvecklare åt Regent. Han har jobbat aktivt med programmering sedan han var 22 år gammal men intresset började långt innan det då han var aktiv i den så kallade "demo-scenen". Utöver sitt vanliga jobb driver han bloggen devtactix.se och gillar att nätverka och gå på meetups med likasinnade.
Thomas är lite av en Guru inom programmering. I nuläget jobbar han som senior Frontendutvecklare åt Regent. Han har jobbat aktivt med programmering sedan han var 22 år gammal men intresset började långt innan det då han var aktiv i den så kallade "demo-scenen". Utöver sitt vanliga jobb driver han bloggen devtactix.se och gillar att nätverka och gå på meetups med likasinnade.
Vad har du för tips för att utvecklas och hålla sig i framkant som utvecklare?
Var selektiv. Det händer så mycket i vår bransch i allmänhet och i JavaScript-världen i synnerhet så för mycket hattande mellan vad som för stunden är "hetast" tenderar att inte leda någon vart. Med detta sagt är det inte fel att avsätta någon timme i veckan för att få ett hum om just det senaste. Ofta räcker detta långt och om inte annat så får du en känsla för om det är något att lägga till handlingarna eller förkovra sig i ytterligare framöver.
Omge dig med och sök upp duktiga människor. Jobba på bra företag som har en kultur som främjar utveckling och där fokus ligger på medarbetarna. Sök även den typen av uppdrag där du får utlopp för det intressefokus du har. Hobbykodande i all ära men till syvende och sidst så har de flesta människor en begränsad mängd tid som dessutom måste ge utrymme för relationer, vänner och annat som ger glädje i livet. Uttryckt annorlunda, om det du gör på arbetet egentligen inte ligger i linje med vad du vill hålla på med så är det dags att ta sig en funderare.
Ha roligt! Här kommer kollegor och team in. Att jobba i bra team som ges förtroende och eget ansvar är ovärderligt.
Sist men inte minst, lägg fokus på vad jag i brist på annat ord kallar metalärande. Lär dig inte bara hur du bäst lär dig utan även om hur du själv fungerar. Kan du optimera denna bit så kommer du inte bara att potentiera din roll som utvecklare utan även den du är i det enda liv du har.
Vilka personliga egenskaper anser du är viktiga för att kunna bli en bra utvecklare?
Nyfikenhet och att tycka det är roligt att lära sig nytt tror jag är absolut nödvändigt. Noggrannhet och att ha kontroll är också viktigt. Kontroll har negativ klangbotten vilket nog mest har att göra med att man förväxlar det med att vara kontrollerande som inte är samma sak.
Öppenhet inför andras kunnande och erfarenheter men även för att tänka annorlunda än igår. Självständighet och förmåga till eget tänkande. Se best practices som riktlinjer som absolut inte är ristade i sten.
Vad anser du är viktigt på en arbetsplats för att kunna utvecklas?
Duktiga och trivsamma kollegor och en kollegial och prestigelös stämning som därför tenderar närma sig vänskaplig/familjär. Det bör finnas ett fokus på medarbetaren och en förståelse för vad man som sådan behöver och mår bra av.
Vad ser du för trender inom tech?
Facebook har ur det strikta teknikperspektivet haft ett otroligt flyt de senaste åren och har ju även knutit många duktiga människor till sig. Det gör att det skadar inte att hålla lite koll på vad som än släpps av dem.
För att hålla mig inom JavaScript-världen så tror jag React kommer fortsätta dominera och få ytterligare draghjälp av React Native. Angular känns tyvärr som nya jQuery och kommer sannolikt att minska i popularitet på bekostnad av dels React men även Vue.js. Vad gäller state management upplever jag att många tycks anamma MobX framför Redux.
Molnets betydelse kommer fortsätta öka och jag misstänker att vi bara sett början på den utvecklingen.
Machine learning lär vi också höra mycket mer om framöver.
Har du några nya tekniker eller kodspråk på din bucketlist under 2018?
Mobil utveckling via React Native och fortsatt fokus på funktionell programmering. I övrigt finns det ett gäng kandidater som ex. Clojure, Elm och Reason ML som jag gärna skulle lägga mer krut på om jag hade möjlighet.
Vilka nyhets- eller utbildningssajter inom Tech följer du och kan rekommendera?
Twitter rekommenderar jag för att hålla koll på vad som händer i branschen. InfoQ har ofta intressanta artiklar. Vad gäller e-learning är Pluralsight, Frontend Masters och Egghead bra alternativ. Sen vill jag även pusha lite för Rich Hickey, skapare av Clojure och Datomic, som jag tycker är den kanske skarpaste personen inom utvecklarvärlden. Se gärna hans föredrag om Simple vs Easy.
Har du några tips på verktyg och tjänster som du använder dagligen och som gör vardagen enklare?
Visual Studio Code var kärlek vid första ögonkastet 2016 och är otroligt kraftfullt och smidigt i synnerhet för all webbrelaterad utveckling men det går även att använda för mycket annat, ex. sortering, multimarköreditering, formatering (JSON m.fl.) m.m.
Cmder/ConEmu är ovärderligt för mig som hyser ett passionerat hat gentemot CMD.EXE och dessutom blivit bortskämd av Linuxvärldens kommandoterminaler. Partiell BASH-emulering, multikonsol-stöd, tab-komplettering (NPM, Git m.m.) är några av höjdpunkterna.
Chocolatey är en pakethanterare för Windows som på samma sätt som NPM i JS-världen eller apt-get i Debian-världen gör livet så mycket enklare.
Chrome DevTools använder jag ofta till att skapa prototypkod men dess funktionalitet är långt mer kraftfull än så för webbutvecklaren.
Trello är det enda verktyg som lyckats få mig att sluta med todo-listor i form av rena textfiler. Att det finns som app underlättar och upplägget med Kanban som modell gillas.