Kodspråken som ligger högst upp på programmerarnas bucketlist 2021
Vi genomförde nyligen en undersökning där vi bad våra utvecklare att berätta vilka språk de är mest intresserade av att lära sig 2021. Här kommer resultatet!
När vi nyligen frågade er vilka språk ni är nyfikna på, eller vill lära er, blev det Python som knep den åtråvärda förstaplatsen. Det är mycket imponerande med tanke på att första versionen av Python kom för nästan exakt 30 år sedan, närmare bestämt den 20:e februari 1991. Att ett språk lyckas väcka programmerares nyfikenhet så lång tid efter att det skapades, tyder på att de som skapat och underhåller språket har gjort och fortsätter göra ett mycket bra jobb, till "tyder på att de som skapat och underhåller språket gör ett mycket bra jobb, samt att communityt och ekosystemet runt språket är väldigt starkt. Baserat på detta vågar vi påstå att Python är det mest populära programmeringsspråket i modern tid. Stort grattis på 30-årsdagen Python och tack till alla er som deltog i vår undersökning och därmed bidrog till den fina 30-årspresenten - förstaplatsen på vår lista!
- (+2) Python, 15% (+4), släppt 1991 (30år)
- (+2) Go, 14% (+3) , släppt 2009 (12år)
- (-1) Javascript, 12%(-1), släppt 1996 (25år)
- (-3) Rust, 10% (-7), släppt 2013 (8år)
- (Ny) C++, 6% (+5), släppt 1985 (36år)
- (+1) C#, 5% (+1), släppt 2002 (19år)
- (Ny) Haskell, 4% (+4), släppt 1990 (31år)
- (-1) Dart, 3% (-1) , släppt 2013 (8år)
Listan ovan sammanfattar resultatet från årets undersökning (2021) och visar förändringarna från förra årets undersökning (2020). De största ökningarna är grönmarkerade och de största minskningarna rödmarkerade. Nykomlingarna är markerade med orange.
Analys av resultatet
- Ungefär var sjätte eller sjunde person (15%) i vår undersökning vill lära sig Python, vilket är en ökning med fyra procentenheter jämfört med förra året. Pythons starka plats inom tillämpningar för artificiell intelligens (AI) och maskininlärning (ML) bidrar troligen till dess popularitet just nu. Men enkelhet och ett enormt utbud av färdiga kodbibliotek inom i stort sett alla områden man kan tänka sig är självklart också mycket viktiga anledningar till att språket är så populärt och lockar många nya användare.
- Googles relativt unga språk Go (Golang) kommer in som en väldigt stark tvåa efter att ha klättrat två placeringar och ökat med tre procentenheter. Inte illa för ett språk som bara är tolv år gammalt. Go har lyckats kombinera enkelhet och kraftfullhet på ett imponerande sätt, vilket är lite av en omöjlig kombination när det gäller programmeringsspråk och troligen en av de viktigaste anledningarna till dess popularitet.
- JavaScript ligger inte långt efter Python och Go i popularitet och knep därmed tredjeplatsen. Men språket verkar inte vara på tillväxt eftersom det tappat en placering och en procentenhet. Fast det är nog inget att oroa sig för eftersom JavaScript fullständigt dominerar inom frontend-utveckling, men om WebAssembly börjar bli populärt kan nog JavaScript få det tufft. Fast JavaScript kommer står och faller inte med frontend-utveckling, utan har lyckats etablerat sig som ett av de självklara språken på backend-sidan också tack vare Node.js, TypeScript, etc.
- Förra årets etta Rust har tappat hela tre placeringar och sju procentenheter. Språket har helt klart sin låga ålder emot sig, för åtta år är ingenting i dessa sammanhang. Men dess fall kan också bero på att det är extremt svårt för nya språk att hitta användare. Lyckas ett nytt språk lösa ett specifikt problem på ett elegant sätt kan det snabbt bli populärt. Samma sak om det lyckas bli populärt inom en viss nisch, för då kan språket snabbt ta över hela den nischen. Rust är ett generellt språk utan tydlig målgrupp, vilket gör det väldigt tufft att sticka ut.
- Det är uppenbart att C++ gör något rätt, för trots att det funnits sedan 1985 och därmed hunnit uppnå den respektingivande åldern 36 år så lyckas det ta sig in som nykomling på er lista - direkt in på femteplatsen. C++ är ett typiskt älska/hata språk och den erkänt jobbiga syntaxen borde göra det svårt för språket i en popularitetstävling, men den erkänt höga prestandan väger upp för detta. Språket är dessutom populärt i två stora nischer; datorspel och finans.
- Funktionella språk ligger alltid och bubblar i sådana här undersökningar och i år var det Haskell som lyckades väcka er nyfikenhet. Imponerande att språket hamnade så högt som sjunde plats med tanke på att de stora multiparadigm-språken löpande stjäl det bästa från den funktionella världen och därmed blir tuffa konkurrenter för de renodlade funktionella språken.
Finns det något som är gemensamt för språken på topp tre i listan? Python, Go och JavaScript är populära inom webbutveckling, big data, AI och machine learning så ett enkelt svar är att de är väl lämpade för det som är hett just nu, eller helt enkelt lämpar sig väl för modern mjukvaruutveckling. Python och Go är dessutom relativt lätta att lära sig och snabbt bli produktiv inom, så de uppskattas av personer som inte jobbar med programmering hela dagarna. Detta är väldigt viktigt, för det blir allt vanligare att icke-programmerare utför, eller kommer i kontakt med, någon slags lättare programmering i sina dagliga arbetsuppgifter.
Vad gör ett programmeringsspråk populärt?
Det absolut viktigaste för att ett programmeringsspråk skall bli populärt är ekosystemet runt själva språket:
- Omfattande bibliotek med färdiga funktioner för populära och moderna tillämpningar.
- Stort community där det är lätt att få hjälp ifall man kört fast.
- Antal programmerare som kan språket och vill, eller kan tänka sig att, jobba med det.
- Kraftfulla verktyg som underlättar utveckling, felsökning, övervakning, driftsättning, etc.
Det är dessa faktorer som gör det tufft för nya språk att bli populära, för det är nästan omöjligt att att erbjuda allt detta från början. Det finns också en nätverkseffekt som gör att nyttan av att lära sig, eller välja, ett programmeringsspråk ökar med hur många som redan använder språket. Nätverkseffekten gör dessutom att faktorerna ovan blir självuppfyllande, för när många använder ett språk så kommer det att tas fram fler kodbibliotek och verktyg, fler kommer svara på frågor i diskussionsforum, fler kommer att lära sig språket, etc.
En ytterligare viktig faktor för ett språks popularitet är killer applications - alltså något väldigt värdefullt som plötsligt blir möjligt eller lättillgängligt tack vare språket. Ville du göra något på webben när den slog igenom var du tvungen att använda JavaScript eftersom det var enda sättet att programmera en webbläsare på. Ville du göra något inom AI/ML när det blev hett så hade Python de bästa kodbiblioteken. Ville du utnyttja multi core processorer på ett enkelt och effektivt sätt så var Go designat för just det. Vill du göra något på en iPhone var du tvungen att använda Objective C från början eftersom det var det enda språket Apple tillät.