Demando logo

#debunked: Alla kodare gillar att koda på fritiden

Stanislav Olsson, frontendutvecklare, om för- och nackdelarna med tekniska tester, varför konsultbolagens metoder för att locka utvecklare är undermålig och fördomen om att alla utvecklare har kodning som sitt stora fritidsintresse.

Stanislav Olsson, frontendutvecklare, om för- och nackdelarna med tekniska tester, varför konsultbolagens metoder för att locka utvecklare är undermålig och fördomen om att alla utvecklare har kodning som sitt stora fritidsintresse.

Med två och ett halvt år i branschen har Stanislav Olsson hunnit med att jobba på både Scania och Tele2, varit i flertalet olika rekryteringsprocesser samt hunnit med att göra en hel uppsjö av tekniska tester. Han är av uppfattningen att konsultbolag och rekryterare har en hel del jobb att göra för att kunna attrahera utvecklare likt honom själv.

“Många tror att utvecklare har kodning som sitt stora fritidsintresse - i min värld stämmer inte det”

“Att göra standardiserade tekniska tester får en att känna sig som ett namn på en lång lista av kandidater”

När det kommer till själva testningen finns det också en hel del som kan bli bättre enligt Stanislav. Nyligen gick ett test han fick ut på att han skulle koda ett “tre-i-rad”-spel, något som enligt Stanislav både blir irrelevant och allt för generiskt för de flesta:

– Det handlar ofta om att vissa företag inte orkar skräddarsy ett tekniskt test till varje roll, utan de tar fram något som är frånkopplat det du konkret ska göra i tjänsten du sökt. Det är enklare för företag att köpa standardiserade tester från ett företag. Det kanske är kul för dem, men att göra generiska tester får en att känna sig som ett namn på en lång lista av kandidater.

Inte alla kodare kodar på fritiden 

Enligt Stanislav tror många inklusive rekryteringskonsulter, att utvecklare har kodning som ett intresse utanför jobbet, det sätter onödig press på kandidaterna, Stanislav utvecklar: 

– Många tror att utvecklare har kodning som sitt stora fritidsintresse - i min värld stämmer inte det. Jag kan inte säga att jag känner någon utvecklare som sitter och kodar på fritiden. En grej är att tekniken förändras hela tiden vilket gör att man måste lägga mycket arbetstid på att hålla sig ajour med uppgraderingar och nya versioner. Därför förväntar sig många företag att du ska ha ett “pet project” som du jobbar med på din fritid som du kan visa upp on demand, men från mitt perspektiv stämmer det inte. Jag släpper det helst helt när jag inte är på jobbet.

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto