Är det ute att vara antingen generalist eller specialist?

Är det ute att vara antingen generalist eller specialist?

2021-10-19

Jag hade just ett samtal med en nära vän till mig angående problematiken att QA har så många olika arbetsuppgifter. De får ofta uppgifter som ligger delvist eller helt utanför deras ansvarsområde. Som till exempel vissa delar av Release management, systemkonfiguration etc.. 


När jag tänker efter har det funnits en tendens att avsevärt öka omfattningen av både utvecklare och testares ansvarsområde under det senaste decenniet. Tidigare fanns det ganska strikta gränser mellan utveckling, testning, drift osv. Gränserna har enligt min uppfattning blivit mer och mer diffusa.


Den främsta orsaken till att gränserna suddas ut är enligt mig den agila rörelsen. Den betonar tvärfunktionella team (som kan ta på sig produktägarskap från början till slut). Och jag håller helt med om att det (ur ett affärsperspektiv) är ett mycket effektivare sätt. Att besluta om något inom ett team tar oerhört mycket mindre tid än om man måste springa runt i fyra olika team för att komma överens om vad som måste göras (och försöka klämma in det i deras schema).


Med detta sagt innebär detta att man då måste ha en bredare kompetens. För två decennier sedan kunde till exempel en QA ha ett teknikintresse och kunskap om hur man klickar på knappar. På den tiden räckte detta för en junior testare (och ofta räckte det för att göra jobbet bra). Nu måste man kunna programmera, skapa testplaner, arbeta med en gazillion olika verktyg och så vidare. Samma sak gäller för utvecklare, som ofta måste förstå hur man utvecklar, testar, lanserar, övervakar och så vidare.


Jag skulle rekommendera ingenjörer att göra tre saker:

 • Att bredda sin kompetens
  Jag är ledsen, tiden då man kan lära sig en sak och inte bry sig om något annat är förbi. Istället måste du hela tiden ta till dig nya framväxande tekniker och trender.
  Du behöver inte förutsäga saker och vara först på bollen. Det är dock viktigt att lära sig saker som har blivit populära  ( om du till exempel inte vet hur Git fungerar vid det här laget skulle jag rynka pannan).

  Detta är särskilt kritiskt med tanke på att allting ständigt förändras. Till exempel skrev jag en gång backend i ColdFusion. Om jag bara hade gjort det skulle jag ha målat in mig i ett hörn vid det här laget.

 • Var specialist på minst en sak åt gången
  Ni kanske tycker att den motsäger föregående punkt. Så är det dock inte. Att kunna lite om mycket är till hjälp när du ska välja och lära dig ett specifikt område på djupet. Men det är bra att kunna ett specifikt område bättre än andra. Detta öppnar många dörrar. Naturligtvis är en bra generalist redan värdefull, men att vara generalist med viss specialisering är en grym kombo.

 • Gör inga slarviga jobb
  När ett ansvarsområde växer finns det en tendens att göra minsta möjliga ansträngning för sekundära områden för att komma till det primära. Alla har vi den här känslan. Låt oss stänga den här “ticketen” för att få den ur vägen. Det är helt ok om detta område inte är kritiskt. Problemen uppstår när man gör ett uselt jobb för något viktigt.


För att ge dig ett exempel: Någon ber dig gå och konfigurera ett system du inte är bekant med. Du läser en halv sida dokumentation och googlar tre kommandon. Boom. Du är klar. Detta blir sällan bra, helst i det långa loppet. Oftast får du äta upp detta vid ett senare tillfälle och får börja googla igen.


För det första är det viktigt att skilja mellan kritiska arbetsuppgifter och mindre viktiga. Så om du får en kritisk uppgift där din kunskap och tidsramen för att förstå uppgiften inte är tillräcklig - då är det dags att prata med din chef. Gör du det skulle min rekommendation vara att prata utifrån ett risk- och prioritering perspektiv.  


Förklara riskerna med att göra det snabbt och utan god kunskap och hur stor påverkan detta kommer att ha på andra saker på din to-do där du har större kunskap.  


Sammanfattningsvis: Var en generalist med viss specialisering och prata med din chef om du ser att det finns en obalans mellan tidsram, kunskap och arbetsuppgift. Detta kommer både att låta dig hantera bredare ansvarsområden. Och dessutom kommer det att betala igen sig i lönekuvertet. 


Debattartikel från Victor Ronin

Har du idéer på ett intressant eller roligt ämne att skriva om eller kanske till och med en redan färdig artikel? Klicka här för att läsa mer.

Demando Demando