#debunked: inte alla människor har vad som krävs för att bli utvecklare

Sérgio Crisóstomo, senior utvecklare på Klarna, om att kombinera sin passion för musik och utveckling, varför inte alla supertalanger växer upp till att bli proffs och varför intresse, nyfikenhet och passion är viktigare än talang.

Han är född och uppvuxen i en musikerfamilj i Lissabon, Portugal. Redan från unga år gillade han att meka med elektronik och som många barn fann han stor glädje i att plocka isär och plocka ihop elektronik för att se hur allt hängde ihop. I tonåren varvade han datorspelande med att spela violin, och just kombinationen mellan musik och teknik har kommit att prägla hela Sérgios liv. Att han skulle bli just utvecklare har med andra ord inte alltid varit en självklarhet, och faktum är att han kombinerat musiken och kodningen under hela sitt yrkesliv.

– När jag var ung fastnade jag för datorspelet Civilization, och efter en tid började jag hacka spelet. Jag gick på musikkonservatoriet och fick efteråt välja om jag ville satsa på musiken eller tekniken. Jag började plugga till ingenjör men kände att jag tappade efter i musiken. Då sökte jag istället till musikhögskola och studerade där i sex år. Efter det sökte jag jobb som lärare på en folkhögskola utanför Avesta efter att blivit kär i koncepten "folkis" där elever kan leva och spela med varandra dygnet runt, året om.


“En person som aldrig haft intresse för något kan tycka programmering

är superintressant, men inspirationen måste komma någonstans ifrån”


Musiken har onekligen alltid varit en stor del av hans liv. Efter en tid som föreståndare på folkhögskolan i Avesta och några olika omständigheter kände dock Sérgio att han längtade tillbaka till utvecklingen. Han och hans sambo drev sedan några år tillbaka ett företag ihop på sidan av där han fick koda en hel del. Snart började Sérgio frilansa som utvecklare, tog efter det anställning i Stockholm på ett bolag som utvecklare. Sen förra sommaren jobbar han som senior utvecklare på Klarna.

Intresse trumfar talang

Han fortsätter: Å andra sidan är det också viktigt att ha med sig att de största talangerna inom till exempel fotbollen ofta inte är de som var supertalanger när de var 8-9 år, kanske har de haft det lite för enkelt under uppväxten, detsamma gäller inom både musik och utveckling - du drivs framåt av nyfikenhet, passion och intresse. Det är i mångt och mycket viktigare än talang.

Har du idéer på ett intressant eller roligt ämne att skriva om eller kanske till och med en redan färdig artikel? Klicka här för att läsa mer.

Demando Demando