Demando logo

Sveriges vassaste utvecklare - 7 Snabba med Henrik Warne

Henrik är en mycket erfaren utvecklare som vid sidan av sitt vanliga jobb driver en känd blogg och även håller utbildningar i programmering. Han har jobbat i hela 25 år som utvecklare och säger att han fortfarande älskar att programmera. Henrik jobbar främst med Python, ClojureScript, Cassandra, Kafka och Docker.

Henrik är en mycket erfaren utvecklare som vid sidan av sitt vanliga jobb driver en känd blogg och även håller utbildningar i programmering. Han har jobbat i hela 25 år som utvecklare och säger att han fortfarande älskar att programmera. Henrik jobbar främst med Python, ClojureScript, Cassandra, Kafka och Docker.

Vad har du för tips för att utvecklas och hålla sig i framkant som utvecklare?

De första åren jag arbetade som utvecklare jobbade jag på utan att fundera så mycket på hur jag skrev kod. Sen läste jag "Code Complete" av Steve McConnell och insåg hur mycket det finns att lära sig om hur man skriver bra kod. Så mitt första tips är helt enkelt att kontinuerligt försöka lära sig mer och förbättra sig. Till exempel genom att testa nya språk och verktyg, eller genom att läsa böcker och MOOC-kurser.

Mitt andra tips är att byta jobb då och då, kanske vart femte år eller så. Visst kan man lära sig nya tekniker på fritiden, men man lär sig väldigt mycket mer om man använder tekniken varje dag på jobbet.

Mitt tredje tips är att då och då jobba med felsökning och lösa felrapporter från kunder i systemet man utvecklar. Det ger ovärderlig insikt om både systemet och om problemen kunderna försöker lösa. 

Vilka personliga egenskaper anser du är viktiga för att kunna bli en bra utvecklare? 

Ordningssinne - väldigt mycket inom programmering handlar om att skapa och upprätthålla en bra struktur. Det är sällan man behöver använda smarta algoritmer - för det mesta gäller det i stället att hålla ordning på alla delar så att de inte krockar med varandra.

Förmågan att bryta ner ett problem i delar är också viktig. Och förstås också viljan att ständigt lära sig nya saker.

Vad anser du är viktigt på en arbetsplats för att kunna utvecklas?

Det viktigaste tycker jag är att ha duktiga kollegor med stort intresse för programmering. Dessutom att ledningen verkligen förstår vilka utmaningar och möjligheter som finns inom mjukvaruutveckling.

Vad ser du för trender inom tech?

Jag tror att moln-baserade lösningar kommer att fortsätta att växa. Docker, immutable infrastructure och continuous delivery tror jag också kommer att fortsätta att vara populärt på grund av de stora fördelarna man får genom de arbetssätten.

Har du några nya tekniker eller kodspråk på din bucketlist under 2018? 

Jag skulle gärna lära mig mer om Machine Learning, förmodligen genom att följa någon MOOC-kurs i ämnet. Det känns som om Machine Learning får fler och fler användningsområden.

Vilka nyhets- eller utbildningssajter inom Tech följer du och kan rekommendera?

Jag brukar läsa Hacker News. Där finns både artiklar om programmering, start-ups och tech trender, men även annat som för det mesta är intressant. Hög omsättning på artiklarna, och ofta bra kvalitet på kommentarerna. Twitter är en annan källa till intressanta artiklar, men kräver ju att man hittar bra konton att följa. Ibland läser jag även Reddit/r/programming som också har bra artiklar.

Har du några tips på verktyg och tjänster som du använder dagligen och som gör vardagen enklare?

Mina absolut viktigaste verktyg är en bra IDE (jag använder PyCharm) och ett bra shell, till exempel bash. I övrigt använder jag Stack Overflow, Google Calendar och Toodledo (för todo-lista).

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto