Demando logo

Sveriges bästa utvecklare - 7 Snabba med Jakob Rahm

Henrik är en mycket erfaren utvecklare som också är en aktiv och känd bloggar och håller utbildningar i programmering utöver sitt vanliga jobb. Han har jobbat i hela 25 år som utvecklare och säger att han fortfarande älskar att programmera.

Jakob är en erfaren Frontendutvecklare med 9 år i branschen. Han beskrivs vara den som lagt grunden för SVTs digitala upplevelse och är också nominerad till Sveriges bästa utvecklare 2017.

Vad har du för tips för att utvecklas och hålla sig i framkant som utvecklare?

Omge dig med smarta människor och våga fråga om saker. Att hjälpa andra är också ett bra sätt att lära sig.

Vilka personliga egenskaper anser du är viktiga för att kunna bli en bra utvecklare? 

Jag tror ibland man kan tjäna på att vara lite selektiv när det gäller ramverk och programmeringsspråk och inse att det inte går att lära sig allt. Det släpps ju ett javascriptbibliotek typ en gång i sekunden och alla vill att en ska använda just deras.

Tror också att det är bra att försöka att inte vara så dogmatisk. Ens lösning kanske inte är den bästa i alla lägen och det är alltid bra att våga ifrågasätta normer/kodkultur på ens arbetsplats. Prestigelöshet kanske är ordet. Sedan tänker jag ofta på vad det är som man försöker lösa. Själva lösningen är liksom inte ett självändamål.

Vad anser du är viktigt på en arbetsplats för att kunna utvecklas?

Högt i tak så att ens medarbetare vågar ifrågasätta och vara konstruktiva. Jag har också väldigt svårt för när techbranchen försöker göra jobbet till en livsstil. När klockan är fem går jag hem och lever life. Jobb är jobb och fritid är fritid. Det är liksom viktigt med den balansen. På SVT har vi också en ”hackfredag” varannan vecka där vi har möjlighet att undersöka och experimentera med nya saker och tekniker utan krav på leverans vilket jag tycker bidrar till att jobbet blir roligare.

Har du några nya tekniker eller kodspråk på din bucketlist inför 2018? 

Utöver att jobba mer med TypeScript, Flow eller liknande tekniker för att göra Javascript till ett mer typat språk har jag egentligen inget. Det viskas också en del om Reason i mina kretsar. Jag har jobbat en del med bl.a. Java tidigare och gillar de tydliga interface som typning ger. Går det att ta de bra sakerna med t.ex. Java in i Javascript så tycker jag att det blir ett bättre språk.

Har du några tips på verktyg och tjänster som du använder dagligen och som gör vardagen enklare?

Google tycker jag är det bästa.

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto