Demando logo

Sveriges vassaste techtalanger - 7 Snabba med Patrik Buckau

Patrik har ett lång karriär bakom sig där han startat och drivit ett flertal bolag och jobbat inom ledande positioner på Spotify. Minst sagt ett imponerande CV. Vi kom i kontakt med Patrik genom hans senaste projekt Warpin media som lyfter in VR och AR i verksamheten på mer traditionella bolag.

Patrik har ett lång karriär bakom sig där han startat och drivit ett flertal bolag och jobbat inom ledande positioner på Spotify. Minst sagt ett imponerande CV. Vi kom i kontakt med Patrik genom hans senaste projekt Warpin media som lyfter in VR och AR i verksamheten på mer traditionella bolag.

Kan du berätta om din karriär?

Intresset för datorer väcktes i mitten av åttiotalet då jag som barn fick en Commodore 64 och lärde mig programmera i först Basic och sedan Assembler. Att driva bolag har varit temat för större delen av mitt yrkesliv som började i mitten av nittiotalet. Från webbyrå till spelföretag till konsulting inom en rad olika områden. Från 2011 jobbade jag drygt 5 år på Spotify med metadata, backend-tjänster och machine learning.

Den röda tråden i det jag sysslat med är nog mest att det varit saker som vid varje givet tillfälle intresserat mig. Om jag skall uppskatta vad jag jobbat mest med blir det spel och andra applikationer med liknande teknik.

Kan du berätta mer om Warpin media och vad det är ni gör?

Sedan ett år tillbaka är jag medgrundare och CTO på ett företag som heter Warpin Media. Vi är ett bolag med i skrivande stund 14 personer som lägger hela vår själ i att utforska spatial computing och immersive technologies - AR, VR och närliggande eller kompletterande teknologier.

Vi hjälper våra kunder att förstå hur dessa teknologier kan påverka och passa in i deras verksamhet framöver och assisterar med både konceptualisering och utveckling. Som CTO på ett litet bolag är det stor variation på arbetsuppgifterna och det arbete som är kopplat till utveckling handlar för min del mer om processer, teknikval och kvalitetssäkring än rent kodande.

Vad har du för tips för att utvecklas och hålla sig i framkant som utvecklare?

Par-programmera med kollegor när man får chansen. Utmana sig själv med hjälp av TopCoder eller liknande sajter. Gå på meetups och konferenser för att träffa folk med andra perspektiv och inspireras.

Vilka personliga egenskaper anser du är viktiga för att kunna bli en bra utvecklare?

Att vilja förstå och sätta sig in i användarnas olika behov. God analytisk förmåga. Envishet så att man inte tappar lusten när man av en eller annan anledning måste göra om arbete på grund av ändrade förutsättningar.

Vad anser du är viktigt på en arbetsplats för att kunna utvecklas?

Duktiga och hjälpsamma kollegor. Dedikerad tid för experiment. Öppenhet för att misslyckanden kan leda till lärdomar som är svåra att skaffa sig på annat sätt.

Vad ser du för trender inom tech?

Data Science och Machine Learning (i år igen). Även om det säkert sker en del tekniska framsteg, tror jag att den kanske största effekten ändå kommer av antalet nya områden som tekniken appliceras på.

Har du några nya tekniker eller kodspråk på din bucketlist under 2018? 

Vulkan, Erlang, Firebase.

Berätta gärna varför du valt dessa?

Vulkan är en välkommen ersättare för den gamla trotjänaren OpenGL och det märktes att intresset var stort på GDC i San Francisco för några veckor sedan. Kollade på Erlang för några år sedan och det vore kul att göra något lite större än de program man typiskt skriver i samband med att man lär sig ett nytt språk för nöjes skull. Firebase för att jag har en idé till en applikation som skulle må bra av det.

Vilka nyhets- eller utbildningssajter inom Tech följer du och kan rekommendera?

Upload VR och VR Scout är bra nyhetssajter för immersive tech. Meth Meth Method är en mycket bra YouTube-kanal för den som vill lära sig JavaScript av Warpins egen JavaScript-guru Pontus Persson.

Har du några tips på verktyg och tjänster som du använder dagligen och som gör vardagen enklare?

Texteditorn Atom är bra och har ersatt Sublime för mig. Alternativeto.net är en bra tjänst som hjälper mig att hitta de program jag sedan använder dagligen - Teach a man to fish.

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto