Demando logo

Funderar du på att byta jobb?

Om du läser den här frågan är det nog dags att fundera över din situation. Här kommer några tips på saker att tänka på.

Om du läser den här frågan är det nog dags att fundera över din situation. Här kommer några tips på saker att tänka på.

Låt oss första några steg tillbaka. Den genomsnittliga anställningstiden för en utvecklare är mellan 2 till 3 år. Om man tänker efter är det en otroligt kort period. Arbetsgivare spenderar mycket resurser på att hitta bra kandidater, intervjua, utbilda dem och få dem på banan. Och allt detta för att upprepa denna process om två år. Det är oerhört värdefullt (för arbetsgivaren) att ha personer som kan kodbasen, känner till processerna och sammanhanget och levererar utifrån det. Den uppenbara frågan är alltså varför människor lämnar sin arbetsgivare.

Det finns många anledningar till varför man byter jobb, här är några av de vanligare:

  • Dålig chef
  • Bristande motivation
  • Cruncher-kultur(Överarbete)
  • Ingen utmaning i arbetet
  • Ingen karriärutveckling
  • Dålig löneutveckling
  • Saknar passion för företagets vision.
  • För mycket processer och praxis

Skulle du kryssa i mer än en av dessa punkter tror jag att det är en bra idé att se dig omkring.

Tänk också på ☝️

Dessa tips vänder sig lite extra till juniora utvecklare:

  • Bränn inte broar (om du slutar, gör det på ett snällt och elegant sätt).
  • Byt inte jobb för ofta (2-3 års anställning är genomsnittligt, men om du byter jobb varje år är det en röd flagga).

Ett par av de punkter som nämns ovan handlar mycket om hur du agerar och upplevs. Om du arbetar på ett företag med dålig arbetsplatspolitik eller om du inte passar in i företagskulturen kan du inte göra något åt det. Det är mycket enklare att i detta skede ta tag i sin situation än att jobba med dåliga förutsättningar.

Anställda lämnar inte arbetsgivaren utan chefen..

Vissa utav punkterna som har nämnts är svårare än andra att lösa. Till exempel dålig chef, bristande motivation och överarbete, dessa går dessutom ofta också hand i hand. Anledningen dålig chef är uteslutande den främsta anledningen till varför personer byter jobb och det är också känslomässigt laddat. Detta problem går att lösa genom att byta team vilket ger dig och arbetsgivaren en ny chans.

Andra anledningar som dålig löneutveckling och karriärsutveckling är mer lättlösta problem. Ett bra sätt är att göra sig outbytbar genom att skapa mer värde för bolaget än någon annan. Detta gör att du har ett övertag i förhandlingar. Företaget kommer bli väldigt mån om att behålla dig, man kan säga att du har ett bra grepp att vrida om bolagets arm 😃 

Jag flyttade till USA för ungefär femton år sedan och hade då ett arbetsvisum. Jag kunde under de följande 1,5 åren förhandla fram en löneökning på 60 procent. Och jag gjorde detta från ett svårt läge i och med att jag hade ett tillfälligt arbetsvisum. Med hänsyn till det värde jag skapade för bolaget ville de mer än gärna tillgodose min begäran om högre lön. Sen behöver man så klart inte alltid utbyta sitt värdeskapande mot lön utan man kan också vända detta till sin fördel för att hitta roliga och intressanta projekt eller bättre förmåner eller få mer ansvar.

För att sammanfatta allt detta. För det första är det definitivt en bra idé att byta jobb när man ställs inför svårlösta problem. För det andra, försök att leta internt på företaget om du stöter på något mindre och mer lättlösligt problem. Och slutligen, skapa mycket värde och förhandla om allt annat.

P.S. vi har med flit valt att inte nämna "Jag vill arbeta med den här nya heta tekniken". Om du är riktigt junior kan detta vara en faktor för din anställningsbarhet, och du bör nog ta hänsyn till det. Men om du är mer senior spelar detta mindre roll.

-Victor Ronin

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto