Demando logo

Digitala möten håller rekryteringen flytande

Vi tänkte passa på att uppmuntra till digitala möten, väl medvetna om att det inte är en “kioskvältare” för de allra flesta.

Vi tänkte passa på att uppmuntra till digitala möten, väl medvetna om att det inte är en “kioskvältare” för de allra flesta. Anledningen är att vi har fått en frågor från våra kunder, både kandidater och arbetsgivare, om hur vi tror rekrytering kommer att påverkas av situationen som råder mot bakgrund av coronaviruset, och som framförallt vill bygga vidare på sina dialoger. Idag kan det vara svårt att avgöra hur mycket vardagen ska och kommer att påverkas av detta, särskilt i en verksamhet som rekrytering som ju bygger på att man träffas. Många av oss befinner sig i en situation där vi pendlar mellan åtgärder för att minska smittrisken och spridningen och åtgärder som gör att vardagen löper på ändå. Det är ju just i sådana situationer som vi tvingas och uppmuntras till att göra saker på nya sätt.

Demando har haft digitala möten som en del av vardag sedan tidigare och detta har ju naturligt blivit mer frekvent nu. Vi vill därför skicka med några tips från en som har stor erfarenhet av digitala möten, Johan Sacklén rekryteringschef på Demando. Han använder det som en del av vardagen för att ha kontakt med både kandidater och arbetsgivare.

Här delar han med sig av några fördelar med digitala mötet:

  • Att träffas digitalt kan vara avväpnande i intervjusituationen. En intervju ska helst vara så trygg som möjligt för båda parter, så att man känner sig trygg att vara sig själv. Då får man en bättre bild av varandra. Att träffas digitalt gör att även du som kandidat kan utgå från en miljö som du känner dig hemma i.
  • Det är tidseffektivt att träffas digitalt. Man slipper resor till och från intervjun tid som istället kan gå till att träffas istället.
  • Det kan faktiskt vara lättare att komma i kontakt med varandra nu än vad det brukar vara.

Några tips för ett lyckat digitalt möte:

  • Kolla att tekniken fungerar innan mötet - testa med en kollega. Logga in i mötet några minuter innan start.
  • En tydlig agenda, som med fördel skickas till kandidaten inför mötet.
  • Gör inte mötet annorlunda mot hur det brukar vara, men lägg ett par extra minuter inledningsvis för att lära känna varandra. Ett bra sätt kan vara att prata om hur ni upplever det att ha mötet digitalt.
  • Var mer uppmärksamma på varandra under samtalet, det är svårare att bryta in och kommentera varandra på ett naturligt sätt när man inte har hela kroppsspråket. Stanna upp då och då och fråga om den andre har några frågor.
  • Kör! -  digitala möten är en vanesak som så mycket annat.

Här kommer en lista med tjänster som tillhandahåller digitala möten:

Genom att ha digitala möte kommer ni kunna ha samma flyt i rekryteringsprocesserna som tidigare. Tänk på att det fortsatt är lika viktigt att vara tydlig med hur rekryteringsprocessen kommer gå till och komma överens om nästa steg. 

På detta sätt ser ni till att inte tappa takten i att hitta rätt match och bygga vidare på startade värdefulla dialoger för både er som kandidater och er som arbetsgivare. 

Lyckat till tillsammans!

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto