Demando logo

Filmer som utvecklare inte får missa

Filmvärlden har mycket att erbjuda under ämnen som teknik, innovation, Silicon Valley och framstående personligheter inom området.

Filmvärlden har mycket att erbjuda under ämnen som teknik, innovation, Silicon Valley och framstående personligheter inom området. Här har vi listat ett antal filmer som visar teknikens betydelse för samhällsutvecklingen de senaste 40 åren. Från renodlade dokumentärer till nervkittlande hackerthrillers. Kanske något för nästa filmkväll?

The Social Network

Säga vad man vill om Facebook, men att det är ett socialt fenomen som de flesta av oss tar för givet är sant. Historien bakom framgångssagan bygger på ett gäng killar som med blickarna stadigt fästa på sina datorskärmar startar en webbsida som totalt knockar Internet. Addera bråk om pengar, vem som förtjänar mest cred och annat drama så har du en intressant film som samtidigt är utbildande.

Mr. Robot

I Mr. Robot får vi följa IT-säkerhetsteknikern Elliot, som tack vare sin talang och trots sin sociala fobi och dystymi, blir rekryterad av en hackergrupp. Seriens säsonger har fått imponerande 8,5 i betyg av IMDB och är med andra ord värd att sträckkolla. 

Pirates of Silicon Valley

1990-talsklassikern Pirates of Silicon Valley porträtterar den rivalitet som sprakade mellan Apple Computer och Microsoft då persondatorn hade sitt genombrott på marknaden. I det biografiska dramat får följa kampen mellan Steve Jobs och Bill Gates från 1970-talet till år 1997. 

Jobs

Appropå Jobs – han fick sin egen dramafilm år 2013. I filmen, som fick varierande recensioner när det begav sig, spelar Ashton Kutcher rollen som Apples grundare Steve Jobs. Vi får följa hans liv och Apples framsteg från 1970-talet fram till början av 2000-talet.

WarGames

Den amerikanska thrillern WarGames hade premiär år 1983 och nominerades till hela tre Oscars. Filmen följer tonåringen David som föredrar att hacka datasystem och spela spel framför att gå i skolan. Ett av de underliggande budskapen är en varning för det datoriserade samhället. Förutom att ha imponerat i filmvärlden har WarGames också gjort avtryck i hackerkulturen genom uttryck som wardialing och defcon.

Tron

Den delvis animerade science fiction-filmen Tron hade premiär år 1982. I kultklassikern får vi följa programmeraren Flynn när han åtföljd av de två mindre datorprogrammen, Tron och Ram, kämpar mot det kraftfulla datorprogrammet Master Control. Filmen blev kanske särskilt populär för att en klassisk datornisse visade sig vara hjälten i filmen.

The Internet's own boy - The story of Aaron Swartz

Det är alltid intressant att se dokumentärfilmer om framstående programmerare. I The Internet’s Own Boy berättar Aaron Swartz mamma, syskon och andra närstående om Swartz liv som Internetaktivist, skribent och programmerare. 

TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard

En annan dokumentärfilm som kan vara intressant för programmerare är svenska TPB AFK. Filmen hade premiär 2013 och skildrar grundarna av The Pirate Bay mellan 2008–2012. 

Snowden

Visselblåsaren Edward Snowden, som tilldelades det alternativa nobelpriset Right Livelihood Award 2014, är en person som många finner intressant. Snowden, som baseras på böckerna Time of the Octopus och The Snowden Files, är ett biografiskt thrillerdrama där Joseph Gordon-Levitt spelar huvudrollen. 

Hackers

I det klassiska amerikanska kriminaldramat Hackers från 1995 får vi följa ett gäng hackerungdomar. Huvudrollen spelas av Jonny Lee Miller och en av motspelarna är Angelina Jolie. 

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto