Demando logo

FinTech-branschen och tekniken bakom Sparlån

Som en del i en ny bloggserie så kommer vi att belysa olika aktuella branscher, samt presentera olika företag som är anslutna till Demando. Första branschen är FinTech och företaget är Sparlån.

Som en del i en ny bloggserie så kommer vi att belysa olika aktuella branscher, samt presentera olika företag som är anslutna till Demando. Första branschen är FinTech och företaget är Sparlån. Vi kommer att belysa företaget, branschen men givetvis också tekniken bakom. Givetvis uppmanar vi på Demando att registrera er idag för att låta marknadens hetaste FinTech-bolag ge er rätt erbjudande gällande lön, villkor och utmaningar.

FinTech är en av de hetaste branscherna, både vad gäller riskkapital samt också tillväxtgraden av antalet den sysselsätter. Enligt DI Digital så omsatte branschen i April närmare 6 000, bara i Stockholm.

Om Sparlån och hur branschen fungerar

Sparlån är en kreditförmedlare som erbjuder tjänster inom s.k Peer-to-Peer-lending. Med hjälp av modern teknik och beprövade verktyg för kreditberedning sammanför Sparlån låntagare och långivare på den svenska marknaden.

Låntagarna är konsumenter som behöver låna pengar men som inte har annan säkerhet att ställa för krediten annat än sin personliga återbetalningsförmåga. Långivarna är privatpersoner, företag och institutioner som vill låna ut pengar som en investering. Sparlån är ett Betalningsinstitut med tillstånd ifrån Finansinspektionen att hantera betalningar och förmedla krediter. Sparlån agerar på marknader med höga transaktionskostnader för konsumenter i form av låga inlåningsräntor, höga utlåningsräntor, höga avgifter och avsaknad av konsumentvänliga alternativ. Sparlån är alternativet som erbjuder höga inlåningsräntor, låga utlåningsräntor och konsumentvänliga gränssnitt.

Sparlån är ett privatägt svenskt företag som under 2016 lanserat sina tjänster på den svenska marknaden. Sparlåns mål är att inom 3 år ta 1 % marknadsandel.

Hur fungerar tekniken bakom Sparlån?

Sparlåns plattform är i grunden ett anpassat bokföringssystem som på ett flexibelt men strukturerat sätt möjliggör för registrering av affärshändelser och uppföljning av avtalsförhållanden mellan parter inom plattformen. Till bokföringskärnan anammar Sparlån en systemarkitektur baserat på oberoende tjänster som kan utföra allt ifrån betalningar, fakturering, rapportering, autentisering mm. Ett sätt att beskriva plattformen är att Sparlån nyttjar aspekter från ett ”microservices”-tänk som utgår ifrån affärsmässighet utan att för den delen tvinga in hela plattformen i ett och samma mönster. För Sparlån är det viktigt att affären bygger systemet och inte tvärt om. Men det innebär också att plattformen måste vara byggd för att kunna hantera förändringar och där återfinns just styrkorna från microservices och domain driven design tänk.

Är du nyfiken på att arbeta inom FinTech eller kanske till och med Sparlån?
Registrera dig hos Demando idag för att snabbt komma i kontakt med marknadens hetaste FinTech-bolag.

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto