Demando logo

Guide till Sveriges Hackathons

Letar du efter nya vägar som kan hjälpa dig att boosta dina programmerings skills? Någonstan där du kan utforska nya språk och tekniker?

Letar du efter nya vägar som kan hjälpa dig att boosta dina programmerings skills? Någonstan där du kan utforska nya språk och tekniker? Kanske letar du efter en ny riktning i din karriär, eller något som kan väcka kreativiteten? I så fall är det hög tid att se över vårens utbud av Hackathons!

Vad är ett Hackathon?

På ett Hackathon möts programmerare av alla slag för att i lag försöka lösa ett eller flera problem, ofta tillsammans med något företag och potentiella kunder. På plats brukar det även finnas ett gäng experter som kan hjälpa till.

Precis som vid ett vanlig marathon är ett hackathon en intensiv upplevelse som innebär mycket jobb på lite tid. Belöning för ditt hårda arbete kommer i form av kunskap, och kanske ära och berömmelse. På vissa hacks finns det även en stor prissumma att kamma hem.

Tanken är inte att kunna presentera en helt färdig produkt. Istället brukar lagen som presenterar den bästa idén, vara de som senare står på prispallen.

Vanligtvis får du och ditt lag 48h på er att från scratch kläcka en idé och sedan hacka loss. På vissa hackathons ligger det dessutom en inte helt oansenlig summa pengar i potten för den som lyckas pitcha det bästa projektet.

Om det inte låter som anledningar nog för att delta, har vi listat fem andra starka punkter:

1 - Du lär dig mycket på lite tid

Experterna som finns på plats är en bra källa till kunskap, passa på och tanka av  både kunskap och erfarenhet! Ibland finns det också olika typer av verktyg för ert projekt, t ex Arduinos och Raspberry Pi’s.

2 - Träffa andra programmerare

Att träffa och hänga med andra programmerare är också mycket lärorikt. Träffar du någon/några som du klickar med blir det dessutom mycket roligare att programmera. Steve Jobs hade sin Steve Wozniak och Steve Zuckerberg hade Eduardo Saverin.

3 - Lär dig jobba i ett team  

Vissa av oss tycker om att sitta och jobba på egen hand, samtidigt som verkligheten på en arbetsplats kan se annorlunda ut. Här gäller det att kunna lyssna och fungera med andra människor. Det är som  sagt riktigt lärorikt att jobba tillsammans med andra programmerare.

4 - Lämna din safety zone

Att kunna prata och förklara sitt projekt för andra människor, och komma med argument för varför just din idé är den bästa, kanske inte är något som kommer helt naturligt för alla, men en viktig skill att öva på. På vissa hacks kanske du blir tvungen att prova på tekniker och språk som du inte har någon tidigare erfarenhet av. Att lämna din safety zone är helt klart en lärorikt och det är just där som magin uppstår.

5 - Ära och berömmelse

Självklart vill du ju komma hem med en fin vinstcheck, ära och berömmelse. Att delta är vansinnig kul, men att vinna slår allt!

Hackathons i Sverige

Du behöver inte lämna landet för att delta i ett Hackathon - utbudet ökar stadigt för varje år. Det är bara att klicka på länkarna nedan för att boka din plats.

Discover:Hackthon

Går av stapeln den 27 april i Stockholm och utforskar möjligheterna med öppnar API:er och Google Home. Uppgiften är att hitta lösningar som gör vardagen lättare för personer med synnedsättning. Claremont, som anordnar eventet, har förberett access till ett antal API:er som du och ditt team kan använda när ni utvecklar era projekt.

Representanter från målgruppen och experter inom Java, Node.js och .NET kommer finnas på plats, redo att svara på alla era frågor.

Plats: Stockholm

Datum: 27 - 28 april

Gothenburg Startup Hack

Här har vi ett perfekt förstagångs-hack. Istället för 48 timmar, som många andra hacks, pågår detta bara i tio timmar. Arrangeras av flera stora bolag  bl a Spotify, Volvo och Knowit. Här gäller det att du och ditt team lyckas komma på - och presentera - en prototyp av en produkt innan de 10 timmarna tagit slut. Välj en av dina polare, snacka ihop er och hitta en rolig idé. Ansök sedan på hemsidan.

Plats: Göteborg

Datum: 11 maj

Hack For Sweden

Är ett årligt event som i år hålls i Svenska mässan i Stockholm. Årets tema handlar om hållbarhet. Tillsammans ska ni försöka utveckla appar eller tjänster som hjälper till att nå de globala målen i Agenda 2030. Hur målen ser ut kan ni kolla här. Det finns sex olika kategorier, varje kategori har en vinstsumma på 30 000 kr. Dessutom finns det ett Hack of Sweden pris, där vinnaren får gå hem med 50 000 kr mer i plånboken. Datumen för årets hack är 4-6 april.

Plats: Stockholm

Datum:  4 - 6 april

Openhack Gothenburg

Är ett hack som anordnas för tredje året i rad. OpenHack är en ideell organisation som jobbar med sociala frågor. Med sina hackathons vill de med hjälp av det stora Open Source communityt skapa nya verktyg för hur vi ska kunna övervinna globala problem som fattigdom, arbetslöshet, epidemier, klimatförändringar och kulturella eller politiska problem. Detta är ett Hack som är öppet för alla och det kostar inget att delta.

Exakt vad som gäller för årets upplaga är ännu inte bestämt så håll ett öga på deras hemsida. Hacket startar fredagen den 24 maj 17:30 och avslutas på söndagen den 26:e kl 14:00.

Plats: Göteborg

Datum: 24 - 26 maj

Last Mile Hack

Här ska ni hitta miljösmarta och hållbara lösningar inom e commerce och logistik. Kategorierna är som lyder: ´

  • CLIMATE/ENVIRONMENT
  • SAFETY
  • APIs/INTEROPERABILITET
  • CITY LOGISTICS

Även här finns det ett pris att kamma hem. Laget som lyckas övertyga juryn, går därifrån med en check till ett värde av 10 000 kr.

Plats: Helsingborg

Datum: 11 - 12 maj

Food Hack

Arrangeras av Krinova och Formas. Även här är det fokus på Förenta Nationernas - Agenda 2030. Temat är MAT. Tanken är att med hjälp av modern teknik hitta innovativa lösningar på hur vi kan förse jordens befolkning med bra mat, på ett hållbart sätt.

Plats: Kristianstad

Datum: 15 maj

Stupid Hackathon

Alla hackathons har inte för avsikt att rädda världen. Stupid Hack är ett exempel på ett sådant. Här gäller det att hitta på något riktigt onödigt som världen absolut inte behöver. Varför, kanske du undrar? För att det är kul att programmera med andra, helt enkelt. Att sitta med ett till synes onödigt projekt kan dessutom vara förlösande och leda till andra, större idéer. Klicka er in på sidan och kolla igenom listan med tidigare projekt. Stockholm

Plats: Stockholm eller från distans

Datum: i skrivande stund finns inte något planerat datum för nästa hack.

Välj hacket som passar dig bäst och anmäl dig så fort som möjligt! Har du några erfarenheter eller vill tipsa om något hack som du borde finnas med på listan - tveka inte att lämna en kommentar.

Hacka loss och lycka till!

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto