Demando logo

Hetaste programmeringsspråken och teknikerna 2019 - Guide för utvecklare

Ännu ett år har passerat och 2018 är således en del av det förflutna. Framför oss har vi ett nytt, orört programmeringsår. Eftersom vi verkar i en levande bransch, kan ett år betyda mycket.

Ännu ett år har passerat och 2018 är således en del av det förflutna. Framför oss har vi ett nytt, orört programmeringsår. Eftersom vi verkar i en levande bransch, kan ett år betyda mycket.

Statistik från Demando

Siffrorna nedan gäller för 2018, men kan även fungera som en fingervisning över vart vi är på väg.

Dominerande programmeringsspråk:  
  1. JavaScript
  2. C#
  3. Java
  4. PHP
  5. Python
Techstackar hos Demandos bolag

På Demando lägger bolagen ut vad som ingår i deras techstackar. Nedan ser ni statistik som visar på vilka som är de mest använda teknikerna.

  1. React.js
  2. Node.js
  3. Docker
  4. Angular
  5. Git
  6. Typescript
  7. Vue.js
  8. Linux
  9. Redux
  10. Kubernetes

Vilka branschmöjligheter erbjuder de olika programmeringsspråken:
Branscher där C# är mest förekommande:
  • Webb
  • E-handel
  • AI & Machine learning

Branscher där Java  är mest förekommande:
  • Webb
  • Fordon & Transport
  • Internet of Things

Branscher där PHP är mest förekommande:
  • Webb
  • E-handel
  • Media & Underhållning

Branscher där Python är mest förekommande:
  • Webb
  • Internet of Things
  • AI & Machine learning

Vad säger våra svenska experter om programmeringsåret 2019?

Att ramverk som React, Angular och Vue ser ut att dominera ett tag till har vi redan hört så när vi frågade Thomas Sandberg om vilka mindre etablerade ramverk han trodde på svarade han så här:

  • ReasonML och ELM har jag haft ögonen på ett tag nu och misstänker att 2019 blir året då minst ett av dem kommer slå igenom. ELM, som jag själv mest använt sista tiden, har efter v 0.19 imponerande bundling kopplat till eget enkelt ekosystem för pakethantering. Förutom att det är ett riktigt bra FP-språk med trevlig typning så är det följdriktigt driftsäkert.

Han nämnde även att 2019 kommer bli året då funktionell programmering blir mainstream och hoppas att många Agila metoder kommer att realiseras istället för att fungera som buzzwords.

Henrik Joreteg - mobil webbkonsult, utvecklare och talare - tror att vi kommer få se en ökning av mikro-ramverk med fokus på storlek och kompilering med ramverket Svelte som exempel. När det kommer till verktyg tror han på en stor ökning hos Parcel.js.  

Henrik tror även på en stor ökning av desktopversioner av PWA - alltså progressiva webbappar i stil med Spotify - som tidigare mestadels har dominerat de mobila plattformarna.  

Jakob Rahm som är en av våra främsta utvecklare i Sverige tror att vi kommer behöva fundera mer över koncepten bakom blockchain-teknologin framöver då medvetandegraden och oron över centraliserad data har ökat.

Han hoppas även på en större miljömedvetenhet inom mjukvarubranschen och önskar att vi ska bli bättre på att återanvända tekniken i prylarna som produceras. Jakob vill även att stödet för low-end devices ska bli större och tipsar alla att läsa fler magasin som lowtechmagazine.com.

Global Lägesrapport

Lyfter vi blicken och kollar genom ett mer globalt perspektiv ser listan ut så här. Uppgifterna kommer från StackOverflow som med hjälp av sina över nio miljoner användare fått fram följande siffror:

1. JavaScript - dominerar för 6:e året i rad och kniper förstaplatsen med sina 69,8%, alltså 2 718 000 användare (registrerade på StackOverflow). Alltså nästan lika användare som invånare i Italiens huvudstad, Rom.

Man skulle kunna säga att JavaScrips stora uppsving startade i samband med releasen av Node.js, 2009, som gjorde det möjligt att använda språket på både klient- och serversidan. Att vi idag kan skapa supersnabba webb- och native appar med hjälp av populära ramverk som React.js och Angular.js har dessutom hjälpt JS till de mångsidiga språk det nu är förknippat med.

2. Java - med 45,3% av alla användare landar språket som gjort sig populärt bland apputvecklare på en andraplats. Även Java-utvecklarna har fått in lite fräsch luft på senare tid i samband med Googles utnämnande av Kotlin som det officiella Android-språket.

3. Python - har slingrat sig upp längst listorna med ett otroligt tempo och verkar sluka mycket uppmärksamheten från både hobbyprogrammerare samt professionella. Faktorer som lättläsliga syntax tillsammans med sitt breda användningsområde har hjälpt till att bevisa att Python är ett språk för framtiden. Att det dessutom är ett populärt språk när det kommer till AI, Machine Learning och Dataanalys är också en stor faktor till Pythons storhet.

Något som också är värt att nämna är att C++ har ökat under det gångna året samtidigt som C och Ruby tappat något. TypeScript klättrade från plats tio till en sjundeplats.

Vi ser även att våra uppgifter skiljer sig lite åt.

Trender för 2019

Så vad tror vi om 2019? En inte så djärv gissning är att JavaScript kommer fortsätta att dominerar ett tag till, även om det finns andra språk som ökar mer just nu.

Python gick under 2018 om både C# och PHP under 2017. Som vi redan varit inne på, beror detta antagligen på det ökade intresset av AI och Machine Learning. Kollar vi på en undersökning från IEEE ser vi att Python plockar mark från R:s territorium. R som vanligtvis används till dataanalys har fått konkurrens i form av Python som med alla dess bibliotek och hjälpmedel, anpassade just för dataanalys, har gjort sig otroligt attraktivt. Lägg då till att Python är ett lysande språk som kan användas till så mycket mer så har du grunden till dess raketartade uppgång.

Enligt uppgifter från GitHubs Octovers Report gick TypeScript under det gångna året upp på topp-tio listorna och gjorde sig således till det topp-tre snabbast växande språket just nu. TypeScript som är ett superset till JavaScript har utvecklats för att ta bort några av de mer irriterande egenskaperna som finns i JS. Vill du veta mer om språket kan du kolla in vårt inlägg från tidigare i år här.

Det Google-utvecklade språket Go är också ett språk som har vuxit stadigt den senaste tiden. Likt Python, är Go enkelt att både läsa och skriva. Du kan använda språket till både front och back-end och går även att kompileras om till JavaScript.

Det ryktas även om att Google kommer använda Go till alla sina egna produkter, vilket givetvis gör hela situationen ännu mer intressant.

En tredje bubblare för det nya året är ju Kotlin. 2017 utnämnde Google Kotlin till det officiella språket för Android-utveckling, vilket ledde till ett oerhört uppsving nästkommande år då de hamnade på en andraplats - från plats 65 - av de språken som utvecklare helst använder. Vill du läsa mer om Kotlin klickar du här.

Sammanfattning

JavaScript med alla dess populära bibliotek och ramverk kommer fortsätta att dominera ett tag till. Python fortsätter att växa och har potentialen att så småningom passera Java som det andra mest populära programmeringsspråket.

Letar du efter nya och attraktiva språk att addera på din lista är Go, Typescript och Kotlin tre vassa förslag.

Vi har ett spännande år framför oss så ladda batterierna, nu kör vi!

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto