Demando logo

Hetaste programmeringsspråken och teknikerna 2018 - Guide för utvecklare

För att hålla dig attraktiv på arbetsmarknaden som utvecklare krävs det att du hänger med i utvecklingen och att du har koll på de hetaste teknikerna och programmeringsspråken.

För att hålla dig attraktiv på arbetsmarknaden som utvecklare krävs det att du hänger med i utvecklingen och att du har koll på vilket programmeringsspråk och tekniker som är de hetaste. Utbudet idag är enormt och kan helt klart kännas lite som en snårig djungel. Därför har vi på Demando scannat av terrängen för att ta reda på vilka som är de populäraste och hetaste programmeringsspråken och teknikerna just nu.

Programmeringsspråk som ökar i popularitet

Idag hittar vi IoT - Internet of Things - i nästan allting samtidigt som intresset för AI växer allt mer. Detta leder till att även efterfrågan inom detta området ökar. Molntjänster blir allt vanligare och kommer med största sannolikhet bara att bli ännu större.

JavaScript, Python och Java är de tre högst rankade programmeringsspråken idag, enligt GitHubs statistik för det första kvartalet 2018. Python ökar starkt vilket vi tror beror på det ökade intresset för AI. Självklart hittar vi även några intressanta uppstickare som är värda att hålla koll på.

Go - I Opensource.com egna lista på vilka språk som ökar mest i popularitet sticker Golang helt klart ut. Mellan 2015-2017 gick de från plats 65 till plats 17 och idag är de alltså rankade ännu högre. I en enkät som Stack Overflow gjorde där över 100 000 utvecklare deltog, listades de även som ett av de mest älskade och använda programmeringsspråken just nu.

F# - har ett oförtjänt rykte om sig att vara svårt, vilket är raka motsatsen till sanningen. Det ger dig en funktionell programmering med färre rader kod. Funktionell programmering är bra idag när många saker måste ske samtidigt eftersom datorer är uppkopplade mot molntjänster och drivs av flera processorkärnor.

Kotlin - har hängt med ett tag, men det var först efter att Google utnämnde Kotlin som det officiella programmeringsspråket för Android som den stora massan vaknade. Idag krävs det dock att du har en del erfarenhet om du ska använda Kotlin. Kör du fast kan det bli svårt att hitta hjälp på nätet då det fortfarande är relativt få som använder det.  

ReasonML - är ett programmeringsspråk från Facebook, baserat på OCamel. Tillverkat av samma team som ligger bakom React. Det beskrivs som ett mer städat JavaScript som gjorts om till ett statiskt skrivet, funktionellt programmeringsspråk.  

Tekniker att hålla koll på

Vulkan - ser ut att bli nästa generations API för spelutveckling. I vår intervju med Patrik Buckau från i år hintade han om att många lämnar OpenGL för att istället använda Vulkan.

GraphQL - lanserades redan 2015 men har den senaste tiden fått ett stort uppsving och blivit en stor snackis. GraphQL är Facebooks egna teknik som används för att skapa API:er som kan ta emot queries. Idag är det REST som är vanligast för den här typen av kommunikation, men har visat sig ha en hel del brister som du sägs slippa med GraphQL.

Kubernetes - utvecklades av Google för över tio år sedan. Kubernetes är ett verktyg för att hantera containrar i större driftsmiljöer, genom automatiserad distribution, skalbarhet och administration av containrar.

Ramverk för Frontend-utveckling

Kollar vi på vilka av ramverken som ökar mycket idag hittar vi React.js, Vue.js och Aurelia som alla har en sak gemensamt: ENKELHET. Allt pekar på att det är i den här riktningen vi är på väg eftersom du får en snabbare inlärningskurva med lägre trösklar som gör byggandet smidigare. För dig som intresserad av just Frontend-utveckling rekommenderar vi att du läser vår Guide för Frontend-utvecklare: Löner, populära kompetenser och mycket mer.

React.js ökning beror antagligen mycket på React Native, som låter dig bygga multiplattforms appar som lätt kan mäta sig med program utvecklade i till exempel Swift/Objective-C eller Java.

Att lära sig alla olika språk och tekniker är en ambition som kanske blir lite väl mastig. Fokusera istället på det som du tycker verkar intressant och på de områdena som du vill specialisera dig inom så får du en bra grund att luta dig mot.

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto