Demando logo

Junior utvecklare? Så hackar du erfarenhetskraven och ökar chansen att bli anställd

Det kan vara lätt att känna att man är lite i underläge på arbetsmarknaden om man inte har så många års erfarenhet av arbetslivet. När många konkurrerar om samma jobb kan det vara svårt att sticka ut från mängden, särskilt som junior utvecklare. Men det finns tricks för att hacka systemet, så läs vidare och ta del av vår gästbloggares bästa tips för att maxa chansen till drömjobbet – även som junior. 

Ofta utgår rollbeskrivningar i jobbannonser från någon form av erfarenhetskrav definierat i år, och juniora kandidater prioriteras lätt bort på grund av detta. Men faktum är att även juniora kandidater kan göra mycket för att stå ut på arbetsmarknaden, och många har potential att passa perfekt in i även mer seniora. I den här artikeln får du tips på vilka steg du kan ta för att få ditt drömjobb, även om det kräver fler år i arbetslivet än vad du har just nu. 

Så tveka inte att söka jobb, även om du inte matchar alla annonsens kriterier. 

En central fråga är: Spelar antalet år på jobbet faktiskt någon roll när man utför rollen? Och svaret är oftast: nej, inte egentligen. Det viktigaste är snarare utvecklarens vilja att prestera, de kunskaper du faktiskt har – och hur väl du kan nyttja dem i arbetslivet. 

Jag har arbetat med många juniora utvecklare under min karriär, och de har ofta varit grymma programmerare – även om de inte arbetat särskilt länge i branschen. Tack vare att de varit villiga att lära sig, och haft en förmåga att anpassa sig, har de presterat lika effektivt (eller ibland effektivare) än sina mer erfarna kollegor. Ofta har de också utmärkt sig i sina roller, vilket gjort att deras chefer sett potential i dem som framtida ledare och arkitekter. helt enkelt ett starkt bevis på att antal års erfarenhet inte är rätt mått för att mäta hur redo en utvecklare är för ett visst jobb. 

Även om du inte har de nödvändiga åren bakom dig kan din förmåga att prestera avgöra din karriärutveckling. Rätt arbetsgivare kommer inte att tveka att förbereda dig för ledande roller om du kan bevisa din potential. Som chef skulle jag dessutom hellre utbilda en junior utvecklare som är villig att lära sig och har de färdigheter som krävs, än någon med rätt erfarenhet men fel inställning. 

Vad kan juniora utvecklare göra?

Som junior utvecklare finns en hel del att göra för att sticka ut hos arbetsgivaren, även om du inte har “rätt” antal år på arbetsmarknaden i bagaget.

1. Fortsätt att lära dig

Branschen förändras snabbt, tekniker blir snabbt föråldrade och nya dyker upp. För att fortsätta ha koll och kunna utföra ett arbete som senior utvecklare måste du hela tiden lära dig nya saker. Och kanske viktigast av allt, se till att du på riktigt förstår grunderna i programmering. Många gör misstaget att lära sig genom att kopiera in kod för att något ska fungera, och risken är då att man på riktigt inte förstår grunderna. Man kodar, testar och levererar så länge programmet gör det som står i kravet, men struntar i att optimera sina implementeringar. Du har en möjlighet att överträffa denna typ av slentrianutvecklare genom att lära dig grunderna och använda dina kunskaper för att implementera kravet på rätt sätt, med programmets prestanda och underhåll i åtanke.

2. Var proaktiv

Ta initiativ till att skaffa praktisk erfarenhet. Vänta inte på att din chef ska tala om för dig vad du ska göra, utan ta dig an nya utmaningar och mer ansvar för att kunna växa snabbare. 

Finns det högprioriterade problem på din nuvarande arbetsplats? Observera hur erfarna programmerare hanterar pressade situationer och ta reda på hur de seniora utvecklarna hanterar eskaleringen. Att hantera eskaleringar är en av de viktigaste skillnaderna mellan juniora och seniora utvecklare, och det är något du bara kan bli riktigt bra på om du möter det i verkliga scenarier.

3. Var öppen för feedback

En stor del av min personliga utveckling har skett tack vare feedback från mina kollegor. I början av min karriär kändes feedback som en övning i att hitta fel, men jag insåg sen att den gjorde mig bättre på mitt jobb – när jag väl började agera på den input jag fick. 

Så, ta dig tid att förstå människors input och försök att agera på den. Feedback kan hjälpa dig att förbättra din kompetens och växa professionellt och de flesta arbetsgivare föredrar en kandidat som kan lära sig och växa utifrån feedback, framför en erfaren utvecklare som inte kan förändras.

4. Var en lagspelare

Utvecklare måste arbeta mot ett gemensamt mål för att lyckas i sin karriär. När du ingår i ett team finns det alltid någon som kan hjälpa dig med de saker du inte vet. Så, samarbeta med dina lagkamrater, lär dig av dem och var redo att hjälpa dem när det behövs. Lag som arbetar effektivt tillsammans uppnår mer än individer som arbetar i silos. När du är en del av ett team lär du dig av andra och delar med dig av din kunskap till dem. Det hjälper laget att växa och bli mer effektivt, samtidigt som det hjälper dig att skaffa dig mer erfarenhet. Arbetsgivare lägger generellt stor vikt vid om kandidaten kan anpassa sig och arbeta i ett team. Så, om du har en samarbetsinriktad attityd kommer du att få ett försprång gentemot andra som föredrar att arbeta isolerat.

5. Bli bra på att kommunicera

En betydande del av rollen som senior utvecklare innebär att kommunicera med andra teammedlemmar och intressenter. Ett tips för att kunna konkurrera med de seniora är därför att öva på just kommunikation i teamet. Det kommer att göra det enklare för dig att förstå kraven, förmedla ditt budskap utan förvirring, och vem vet – kanske till och med skapa möjligheter att presentera ditt jobb inför ledningen. 

Till råga på allt kommer det att öka ditt självförtroende, och hjälpa andra att se dig och din förmåga – oavsett om du är junior eller senior. 

6. Skräddarsy ditt CV – eller din Demando-profil

Detta är ett klassiskt tips, men lika viktigt för det: För att få en rekryterares uppmärksamhet måste du skräddarsy ditt CV utifrån arbetets krav. Lyft fram dina färdigheter och erfarenheter som matchar arbetsbeskrivningen. Om du gör det ökar du dina chanser att bli utvald till intervju.

Många av mina vänner som är utvecklare har gjort just detta med framgång. Det kräver lite mer tid, och att du väljer ut och prioriterar de jobb som är mest intressanta för dig, men kan löna sig i längden. Ofta blir arbetsgivare positivt inställda till ett CV som är anpassat för deras roller – och prioriterar sådana kandidater till intervju. Till och med de automatiska verktyg som används av vissa rekryterare söker efter CV:n som innehåller nyckelord från platsannonserna.

Använder du Demando? Då behöver du som bekant inget CV, men ju mer du uppdaterar din profil med aktuell erfarenhet – desto bättre blir dina matchningar med potentiella roller och arbetsgivare.

7. Lägg krut på det personliga brevet

Det kan vara mycket konkurrens där ute, och då kan det löna sig att anstränga sig lite extra för att sticka ut från mängden. Ett sätt är att lägga lite extra krut på ett personligt brev till din ansökan. Även här på Demando finns plats i profilen att beskriva mer om dig själv. 

Förklara hur du planerar att lära dig och utvecklas för att uppfylla arbetets krav. Visa upp exempel där dina prestationer har bidragit till en framgångsrik leverans. Då visar du rekryteraren att du är motiverad, redo att göra det lilla extra och har en “can-do”-attityd.

8. Gör kodtest!

Vissa arbetsgivare använder kodtest för att hitta de bästa kandidaterna, oavsett erfarenhetsnivå. Även Demando ger den möjligheten. Så öka dina chanser genom att göra kodtestet (du hittar det när du loggar in på Demando) – och låt arbetsgivarna upptäcka dina faktiska kunskaper!

Sammanfattning: 

Antalet år av erfarenhet visar inte alltid på en utvecklares kompetensnivå. En programmerares verkliga förmåga kan avgöras av flera andra faktorer som hjälper dem att utföra sitt arbete på ett bra sätt.

Så, oroa dig inte om du är en utvecklare utan så många år i bagaget. Du kan fortfarande slå konkurrenterna genom att fokusera på några viktiga områden. Bocka av tipsen här ovanför och jobba medvetet på att bygga upp din identitet som en grym och nyfiken utvecklare. Vem vet, helt plötsligt står du där med drömjobbet – som egentligen var menat för någon mer senior. Lycka till!

Gästbloggare: Lokajit Tikayatray

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto