Demando logo

De mest hatade och älskade kodspråken bland svenska programmerare

Ni som redan har en profil hos oss kanske har sett att det pågått en undersökning där du har fått svara på några frågor angående vilka programmeringsspråk ni föredrar att jobba med.

Ni som redan har en profil hos oss kanske har sett att det pågått en undersökning där du har fått svara på några frågor angående vilka programmeringsspråk ni föredrar att jobba med.

Vi har utvärderat era svar och resultaten ser ut som följande:

De mest älskade språken
  1. Javascript - kniper förstaplatsen som det mest omtyckta språket. Det är utan tvekan det största programmeringsspråket med miljoner av användare världen över.
  2. Python är älskat av nybörjare såväl som experter för sin relativt enkla och lättlästa kod. Det är ett kraftfullt språk med en blomstrande community och en uppsjö av bibliotek som gör det enklare för dig att genomföra dina projekt.
  3. C# är lite av en hybrid som hämtar det bästa från C och C++. Togs fram för att skapa appar till Microsofts ramverk .NET.
  4. På fjärde plats hittade vi lite otippat F#. F# är ett av de mindre etablerade språken på listan och används oftast inom analys och finans. Det är ett funktionellt språk som fungerar på alla de stora plattformarna och inom .NETs ramverk.

De minst omtyckta språken
  1. PHP är ett av de stora språken som främst används på serversidan. Den senaste tiden har det spekulerats mycket i PHPs framtid. Jätten Wordpress är en av plattformarna som använder sig av språket. Frågan är om PHP skulle överleva på egen hand om Wordpress skulle börja använda ett annat språk.
  2. Java som fram till förra året var Androids officiella språk är ingen favorit bland våra användare. Det är känt för att vara ett bökigt språk som ofta kräver många rader kod även för de enklaste av uppgifter. Mycket pekar även på att många Java-programmerare går över till Kotlin, som generellt inte kräver lika mycket kod och som dessutom är Androids nya officiella språk.
  3. Här blir det lite extra intressant. På plats nr 3 hittar vi nämligen en av favoriterna, JavaScript. Att Javascript lyckas knipa både en förstaplacering som de mest populära språket, samtidigt som de hamnar på en tredjeplats känns ju minst sagt lite motsägelsefullt. Kan det vara så att JS, som på senare år tagit så pass mycket mark på backend-sidan att det helt enkelt har bildats två läger?
  4. Visual Basic togs fram av Microsoft för att underlätta fönsterhanteringen i utvecklingen av windowsapplikationer. Om Microsoft nu lyckades med den målsättningen låter vi vara osagt. Det är känt för att var bökigt att använd och har dessutom inte stöd för alla plattformar.
Sammanfattning

Det verkar som våra siffror stämmer hyfsat bra överens med de globala. Tittar vi på Github och Stack Overflows undersökningar råder det inga tvivel om Pythons popularitet, språket hittas högt upp på de allra flesta listorna.

Även JavaScript ligger högt upp på de globala listorna, inte som de mest älskade språket, men som det mest använda.

Kanske kan det vara en ledtråd på varför vi hittar JS på båda listorna. JS har ju länge haft monopol som de enda språket som stöds av alla browsers, vilket kanske har tvingat många programmerare till att använda språket, även om de inte tycker om det.

Något som däremot skiljer sig från de Globala listorna är språk som Kotlin och Typescript som ofta listas som några av de mer populära. Att F# ligger högt på våra listor är också ett trendbrott.  

Om ni har några tankar på vad det skulle kunna bero på så får ni gärna lämna en kommentar i fältet.  

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto