Alla utvecklare vill så klart lyckas i sin karriär. Vi vill utvecklas, bidra och uppnå våra mål. Men att nå dit är inte alltid helt enkelt. Det kräver mycket engagemang, hårt arbete och lite envishet. Vår gästbloggare Lokajit Tikayatray, med över 16 års erfarenhet från branschen, delar sina åtta bästa tips på vägen mot att bli en ännu bättre utvecklare.
Ofta ägnar utvecklare åratal åt att fokusera på sin kodningsförmåga, bara för att inse att de inte behöver mycket mer än programmeringskunskaper för att bli en riktigt bra utvecklare.
Så vad krävs för att bli en grym utvecklare?
Det finns inget enkelt svar på den frågan, utan beror till stor del på dina individuella styrkor och svagheter. Men det finns några saker som alla framstående utvecklare har gemensamt. Om du kan behärska dessa färdigheter är du på god väg att bli en sådan.
1. Skaffa dig expertis inom en techstack
De flesta programmerare specialiserar sig på en viss techstack. De blir experter på ett språk, en plattform eller ett ramverk. På så sätt blir man specialist – och en värdefull tillgång för sitt team.
Men med det sagt så är det ofta en fördel att röra sig mellan olika plattformar under de första åren i karriären. Att prova olika tekniker i början av karriären hjälper en utvecklare att ta reda på vad man gillar och vad som är ens starkaste sida. Ju mer erfarenhet du sen får, desto bättre är det att hålla sig till en techstack och förstå den grundligt.
Många tekniker har kommit och gått under det senaste decenniet. Många av dem har varit bra, medan andra snabbt har ersatts av något ännu bättre. För att bli en bra utvecklare bör du därför försöka undvika trend-fällan. Byter du ständigt verktyg utifrån vad som är populärt just nu är risken att du inte blir den där experten på ett specifikt område. Samtidigt är det såklart bra att följa sin egen inspiration och testa sånt som känns kul just nu.
2. Var bekväm med att arbeta med andras kod
För att bli en riktigt bra utvecklare är det en fördel att känna sig bekväm med att arbeta i andras kod – så länge det handlar om en teknik som du förstår såklart. Har du svårt att sätta sig in i koden i ett befintligt projekt kan det bli svårt att utvecklas ytterligare. Det är sällan vi får chansen att utveckla en applikation från grunden, och även om det skulle hända krävs samarbete i teamen. Så förr eller senare kommer du behöva förbättra eller åtgärda fel i en kod som inte är skriven av dig själv.
Dessutom är det extremt lärorikt, jag har lärt mig mycket av att åtgärda fel och hjälpa andra lösa problem med sin kod. Blir du bra på det kan det hjälpa dig mycket även i ditt eget arbete.
Att förstå produktens funktioner kan vara så enkelt som att läsa dokumentation eller få en teknisk kunskapsöverföring. Att åtgärda fel i befintlig kod är dock ett mycket effektivare sätt att lära sig programmet. Det är det enda sättet att få erfarenhet av hur applikationen beter sig. Läs därför proaktivt andras kod och åtgärda defekter i deras implementeringar.
3. Uppdatera din kunskap ofta
Tekniken förändras som bekant snabbt. Det som ansågs modernt för några år sedan är nu föråldrat. För att förbli relevant i branschen måste du därför ständigt utveckla din kompetens.
För att bli en framgångsrik utvecklare är det bra att vara medveten om de tekniska trenderna och ligga steget före för att förstå vilken teknik som kommer att vara efterfrågad även i framtiden.
Konferenser är också ett fantastiskt sätt att hålla sig uppdaterad om de senaste trenderna och vart branschen är på väg. Och eftersom många konferenser nu sker online är det ännu enklare att få tillgång till kunskapen! Det ger möjligheter att ta del av kunskaper och framgångshistorier från många olika sektorer, och tillsammans utbyta erfarenheter med andra deltagare. Individer från många sektorer utbyter sina kunskaper och framgångshistorier vid dessa evenemang.
4. Sikta på att bli specialist inom minst ett område
Som mjukvaruutvecklare kommer du att arbeta med projekt inom många olika branscher. Du kan till exempel arbeta med ett projekt inom hälso- och sjukvård i dag och för en bank imorgon. Att ha grundläggande kunskap inom branschen är därför alltid bra för att förstå projektets verksamhetskrav. Men att ha fördjupade kunskaper om den bransch du arbetar inom är ännu bättre. Det kommer att hjälpa dig att sticka ut bland kollegor med liknande teknisk expertis. När du förstår verksamhetens krav och problem kan du erbjuda bättre lösningar. Du kan också förutse potentiella problem och föreslå åtgärder för att mildra dem.
Att ha en grundlig förståelse för branschen hjälper dig också att växa som it-arkitekt om det är det du vill bli en dag. Din tekniska expertis i kombination med funktionell kunskap kan driva din karriär till en nivå där du har möjlighet att uppnå många av dina mål.
5. Använd dina kunskaper för att hjälpa andra
Framgångsrika mjukvaruutvecklare är kunniga och generösa när det gäller att dela med sig av sina kunskaper till andra. De förstår att det kan hjälpa dem att lära sig bättre och växa vidare i sin karriär. Jag är en stark förespråkare av kunskapsdelningsprocessen och har gjort det till ett mål att genomföra minst 25 timmars KT-sessioner varje år. Sessionerna hjälper mig att lära mig ännu mer tack vare aktiva diskussioner mellan deltagarna.
Som utvecklare kommer du att få många tillfällen att dela med dig av dina kunskaper. Du kan vara mentor för yngre utvecklare, skriva blogginlägg eller artiklar, hålla presentationer osv. Genom att hjälpa andra att lära sig kommer du också att stärka din egen förståelse av begreppen.
Samtidigt är kunskapsdelning en viktig del av ett framgångsrikt samarbete. Dina chefer kommer att se dig som en person som vet mycket, är villig att dela med sig och har förmågan att lära ut. En sådan uppfattning hos dina ledare kommer att ge dig många nya möjligheter att växa i din karriär.
6. Lär dig att hantera feedback
När du arbetar med ett projekt kommer du att få feedback från dina kollegor och kunder. De kan hjälpa dig att avgöra var du behöver förbättra dig och hur du kan växa i din roll.
Det kan vara lätt att missta feedback för kritik, men samtidigt finns det en stor fördel för de som vet hur de ska hantera feedback – och som kan se den som ett sätt att utvecklas. De vet att feedback kan hjälpa dem att identifiera sina styrkor och svagheter och ser andras input som en möjlighet att lära sig och förbättra sig.
Det är dock inte all feedback som är bra, ibland är den felaktig eller irrelevant. Det är viktigt att sålla igenom feedbacken och identifiera de värdefulla bitarna som kan hjälpa dig att bli en bättre utvecklare. Men försök att inte ta feedbacken för personligt, då det kan hämma din utveckling istället för att boosta den.
7. Bli lösningsorienterad
En av de utmärkande egenskaperna hos en framgångsrik utvecklare är dess problemlösningsförmåga. För när du arbetar med ett projekt kommer du att stöta på problem som måste lösas, och som utvecklare är det ditt ansvar att tillhandahålla effektiva och ändamålsenliga lösningar.
Det första steget är att identifiera problemet. När du har gjort det kan du sedan skapa en plan för att bryta ner det problemet i flera delar, och sedan lösa det. Det kommer att hjälpa dig om du lär dig att vara proaktiv när du hittar lösningar på problemen som uppstår. Vänta inte på att någon ska tala om för dig vad du ska göra, utan ta initiativet och kom på egna sätt att lösa utmaningar. Det kommer att imponera på dina chefer och hjälpa dig att växa i din karriär.
8. Bygg upp ditt professionella nätverk
Att skapa ett eget nätverk av är ett väldigt bra sätt att växa som utvecklare, inte minst under sina första år i karriären. Det är dock högst nödvändigt att skapa kontakter under hela karriären. Ett starkt nätverk kan ge dig både vägledning och tillväxtmöjligheter, och människor att vända dig till när du behöver hjälp med såväl tekniken som med din karriär.
För att bygga upp ditt professionella nätverk kan du delta i branschevenemang, konferenser och meet-ups. Du kan också gå med i grupper och forum digitalt. Genom att nätverka med andra yrkesverksamma får du värdefulla insikter och knyter kontakter som kan hjälpa dig i din karriär.
Ditt nätverk kan också hjälpa dig att få mer synlighet inom företaget du jobbar på – eller hos en potentiell arbetsgivare – något som är en positiv faktor för din yrkesmässiga utveckling.
Många personer som jag har arbetat med har blivit chefer eller arkitekter i sina team. Tack vare att vi har en bra relation, kan jag nu ta hjälp av dem när jag behöver lösa integrationsproblem eller komma fram till företagsövergripande lösningar.
Jag hoppas att dessa åtta steg ska hjälpa dig att utvecklas till en ännu bättre utvecklare, med ett inspirerande nätverk, och många intressanta uppgifter framför dig. Lycka till!
Gästbloggare: Lokajit Tikayatray