Demando logo

Alla vill ha en specialist, men behöver det vara rätt för er?

Oavsett om du skall köpa en ny lägenhet, boka ett hotell, eller hitta en partner på en dejtingsajt så finns dom där. Rullgardinsmenyerna, kryssrutorna och reglagen som används för att filtrera bland sökresultaten.

Oavsett om du skall köpa en ny lägenhet, boka ett hotell, eller hitta en partner på en dejtingsajt så finns dom där. Rullgardinsmenyerna, kryssrutorna och reglagen som används för att filtrera bland sökresultaten. Skall lägenheten ha en balkong? Skall hotellet ha en pool? Skall din framtida partner vara längre eller kortare än dig? För en del spelar dessa hårda faktorer inte så stor roll, men för andra är det otroligt viktigt att vartenda krav uppfylls innan man ens börjar titta på övriga egenskaper.

Många jobbannonser och rekryteringsprocesser är utformade på liknande sätt fast med text och punktlistor istället för reglage för filtreringen. Du skall ha minst fem års erfarenhet av C#, tre års erfarenhet av React och allra helst ha löst det företaget behöver hjälp med flera gånger om på dina tidigare jobb. För en del företag är jobbannonsen bara en önskelista eller en indikation på vilka kunskaper och erfarenheter som är bra att ha, medan andra företag ser annonsen som en hård kravspecifikation som du skall matcha perfekt för att det ens skall vara värt att prata eller träffas.

Kravlista eller önskelista

Men vad händer om du bara har fyra års erfarenhet av ett visst programmeringsspråk istället för fem, eller om du har lång erfarenhet av webbutveckling men inte kan just de ramverk som företaget använder? Kommer det vara omöjligt för dig att göra ett bra jobb då eller lära dig det som behövs när du väl fått jobbet? Troligen inte. Men det kanske inte rekryteraren eller personalavdelningen som sköter urvalsprocessen kan avgöra och sorterar därför bort din ansökan direkt för att vara på den säkra sidan.

Om du ens skickar in din ansökan vill säga, för du kanske tycker lika illa om dessa kravlistor som många andra utvecklare och därför inte ens söker jobbet? I slutändan kan det här leda till att företagen inte lyckas anställa utvecklare och att du går miste om ett jobb som skulle passa dig perfekt. Företagen börjar beklaga sig över hur svårt det är att rekrytera och du får svårt att ta nästa steg i din utveckling.

En tråkig situation för båda parter, men som skulle kunna undvikas genom att företagen lär känna utvecklarna bättre och blir tydligare i sin kommunikation. Företaget kanske inte vet att många utvecklare är teknikagnostiker till exempel. Och utvecklarna kanske har svårt att avgöra om din jobbannons är en önskelista eller en kravlista. Ett sätt att lösa detta på är att skriva öppnare och mjukare jobbannonser samt att försöka få till så många möten eller samtal som möjligt så tidigt som möjligt i processen.

Några frågor som kan underlätta valet

Men vem är bäst att anställa egentligen? En teknikagnostiker som gillar att lära sig nya saker och att lösa problem oavsett vilka språk, ramverk eller operativsystem som används, eller en specialist som alltid vill jobba med de teknologier och arbetssätt som han eller hon har valt att lära sig eftersom det ger bäst effektivitet? Enklaste sättet att besvara den frågan på är nog att fundera på om den du anställer skall vara perfekt för ett specifikt projekt eller någon som kan jobba kvar i många år och utvecklas.

Eftersom det är enklast att tänka att specialister alltid är bäst kommer här några frågor som kanske kan få dig att utforma din jobbannons på ett sätt som får även teknikagnostiker att bli sugna på att skicka in en ansökan. Tydligaste fördelen med det är att det kommer att underlätta din rekrytering, för det brukar vara väldigt stor konkurrens om specialisterna.

  • Vad händer om en specifik teknologi ersätts med en annan efter några år?
  • Vad händer om du vill göra en app men bara har anställt webbutvecklare som är övertygande om att det alltid är mycket bättre att utveckla responsiva webbsajter?
  • Vad händer om du vill göra något med NoSQL-databaser men alla dina utvecklare är övertygade om att relationsdatabaser är bättre, eller till och med att just PostgreSQL är bättre än MySQL?
Skall du göra något som gjorts förut eller något nytt

En annan sak som är värd att fundera på är om du söker utvecklare för att göra något enkelt som har gjorts många gånger förut eller något svårt som aldrig gjorts förut. Skall du göra något enkelt och dessutom har bråttom är det oftast effektivast att anställa en specialist. Någon som kan precis det som behöver göras och har gjort det förut. Skall du göra något svårt eller något som aldrig gjorts förut och kanske inte har lika bråttom är det ofta bättre att anställa en teknikagnostiker. Någon har löst många sorters problem på många olika sätt.

  • Om du skall bygga en rymdraket, vill du då anställda en rymdingenjör som byggt raketer åt NASA under hela sin karriär eller en ingenjör inom något annat område som har ett stort intresse för rymden och har mekat med cyklar, mopeder, motorcyklar och bilar sedan tidiga tonåren?
  • Om du skall bygga ett hus, vill du låta en elektriker, en rörmokare eller en snickare bygga hela huset själv eller tar du hellre hjälp av en person som pysslat lite med el, lite med vvs och lite med snickeri?
  • Om du skall välja en person som skall delta i ett triathlon, väljer du då någon som är bra på antingen springa, cykla eller simma eller väljer du någon som är ganska bra på alla tre idrotterna?
  • Om du behöver en Java-utvecklare, är det då bättre att anställa någon som jobbat tio år med Java, eller någon som jobbat fem år med Java och fem år med C#? Eller kanske till och med någon som jobbat två år med Java, fem år med C# och tre år med PHP? Vem är mest agil? Vem är bäst på att labba med nya teknologier för att se vad som är värt att börja använda?
Lika många år, olika sorters erfarenhet

Slutligen är det värt att tänka på att antal års erfarenhet vara lite missvisande. Någon som har tio års erfarenhet av en viss teknik kanske har jobbat med samma typ av problem under alla tio åren medan en annan person som också har tio års erfarenhet har jobbat med flera olika typer av problem. En ytterligare skillnad är om personen utforskat nya sätt att använda sina kunskaper och erfarenheter på eller alltid angriper alla problem på samma sätt.

Reid Hoffman som är grundare av LinkedIn och dessutom var en av de först anställda på PayPal sammanfattar detta på ett hårt men tänkvärt sätt i följande citat.

For many people 20 years of experience is really one year of experience repeated 20 times.

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto