Demando logo

Vad lojal du är mot oss, då ger vi dig lägre lön

När marknaden är het måste företagen konkurrera om talangerna, och denna konkurrens spär förstås på lönerna. Ett intressant fenomen är dock att ersättningen ökar mer för personer som byter jobb (jämfört med dem som stannar på samma företag).

Debattinlägg från Victor Ronin.

Alla arbetsgivare och kandidater inom tech vet att arbetsmarknaden är glödhet just nu. När marknaden är het måste företagen konkurrera om talangerna, och denna konkurrens spär förstås på lönerna. Ett intressant fenomen är dock att ersättningen ökar mer för personer som byter jobb (jämfört med dem som stannar på samma företag).

Så här kan det se ut i många fall: Arbetsgivaren behöver anställa en utvecklare. De försöker hitta en bra ingenjör och ger ett erbjudande som är konkurrenskraftigt i förhållande till andra arbetsgivarna. Därför måste de ofta gå längre än vad de betalar till sina nuvarande anställda. Arbetsgivaren har i stort sett inte något val. Antingen går de längre än de anställdas ersättning eller så kan de inte anställa någon.

Problemen kommer senare när anställda som varit anställda i företaget under en längre tid får reda på vad som gäller för de nyanställda. Och de får alltid reda på det. (FÖR ÖVRIGT. Det är lustigt hur denna lilla hemlighet går igenom ett företag som en löpeld).

Vissa företag är lite bättre på att justera ersättningen för långtidsanställda. Men även dessa företag tar oftast tid på sig (till nästa lönecykel för att göra justeringar), vilket skapar vissa interna spänningar.

Många arbetsgivare är ganska dåliga på sådana justeringar. Det är mycket lättare att skära ut pengar till flera personer som man kämpat för att få, än att göra justeringar för hela företaget (eller åtminstone teknikerna). Dessutom är det också en gissningslek. Ingen vet vad just den här arbetstagaren som varit anställd på företaget i tre år kommer att få om hon får flera erbjudanden.

Jag tror att de flesta företag gradvis hamnar efter marknaden. En nyanställd låg t.ex. i topp 20 % i lön, när hon anställdes, och om ett år glider hon ner en aning, kanske hamnar hon i topp 30 %, och om ett annat år får hon en medianlön. Dessa förändringar sker gradvis och är nästan omöjliga att se. De tenderar dock att ackumuleras under flera år.

Större företag med mycket pengar håller lönerna över marknadens nivå så att de även om marknaden höjs har tid att reagera i stället för att se snabba avgångar. Bra exempel på dessa är Spotify, Google och Amazon. 

Det är inte trivialt att göra någon sammanfattning för detta. Det är som att observera isberg som kolliderar. En naturkraft som är omöjlig att avvärja.

För anställda, om du känner att du gradvis hamnar på efterkälken (under marknadsmässigt), prata med dina chefer. Jag skulle rekommendera att vara förberedd med saklig, aktuell och icke anekdotisk.

Jag skulle inte rekommendera att ta emot ett erbjudande bara för att visa vad du kan få. Det är sällan som motbud kommer att göra dig glad (du kommer fortfarande att vara bitter över att du blev undervärderad, din chef kommer att vara ganska säker på att du kommer att hoppa av snart).

För arbetsgivare skulle jag rekommendera att hålla ett vaksamt öga på ersättningen för era bästa medarbetare. Det kan vara okej om ersättningen sjunker en bit under marknadspriset för någon som är lätt utbytbar. Men om ersättningen för dina bästa ingenjörer hamnar på efterkälken kommer det att ge bakslag.

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto