Demando logo

Varför är Javautvecklare så exalterade utav Kotlin?

Vi på Demando har sett en kraftigt ökad popularitet- och efterfrågan av Kotlin och utvecklare som behärskar språket. Trenden är dock inte unik; det finns många faktorer som pekar på att Kotlin är mer än bara ett nytt coolt språk - Kotlin är redo för business och här för att stanna.

Vi på Demando har sett en kraftigt ökad popularitet- och efterfrågan av Kotlin och utvecklare som behärskar språket. Trenden är dock inte unik; det finns många faktorer som pekar på att Kotlin är mer än bara ett nytt coolt språk - Kotlin är redo för business och här för att stanna.

Enligt StackOverflows årliga studie över vilka programmeringsspråk utvecklare helst använder, hamnar Kotlin på plats nr 2, strax efter Rust och tätt följt av Python.

Kotlin har således gjort ett hopp från plats 65, hela vägen upp till toppen på mindre än ett år, vilket gör det till det näst snabbast växande språket efter Swift.

Folket på Pusher blev nyfikna på de bakomliggande faktorerna till den massiva ökningen och genomförde en undersökning där 2,744 Kotlin-utvecklare deltog. I undersökningen - som går under namnet The State of Kotlin - framgår det att:

  • 87% av användarna kommer från någon slags Java bakgrund.
  • 79.5% använder Kotlin för Android utveckling.
  • 60% använder språket på arbetet, men framför allt till privata projekt.
  • Hälften av användarna har varit verksamma i branschen i mindre än 5 år.
  • Kotlin fick ett enormt uppsving under andra halvan av 2017.

Så, vad hände egentligen 2017? Som säkert många av er redan vet utnämnde Google, den 17 Maj 2017, Kotlin som det nya officiella språket för Android-utveckling.

Detta är antagligen den starkaste anledningen till varför siffrorna ser ut som de gör och till varför det är ett så populärt språk bland unga utvecklare.

Bakgrund

Språket utvecklades 2011 av JetBrains, som är gänget bakom en av de populäraste utvecklings miljöerna för Java, InteliJ IDEA. Samma företag ligger även bakom PyCharm, ReSharper och flera andra populära IDE’s, som alla är skrivna i Java.

Kotlin utvecklades för att öka effektiviteten i arbetet med deras egna projekt. All kod kunde dock inte skrivas om till Kotlin, men eftersom språket är helt kompatibelt med Java, blev detta inget problem.

Resultatet blev ett koncist språk med en kod som är enkel att läsa, på färre rader dessutom. En klass som tar upp 50 rader kod i Java, går att skriva med endast en rad i kotlin. Och som vi alla vet, resulterar färre kod oftast till färre buggar.

Nu när Kotlin har fått ett så stort genomslag bland unga utvecklare samt det faktum att det används mycket i mindre hobbyprojekt kan blir det intressant att se vart språket tar vägen i framtiden. Kanske kommer vi se ett större användande även utanför den Androida bubblan.

Kotlin - Androids framtid

Även om de flesta apparna för Android idag är skrivna i Java, kan vi räkna med att det kommer förändras nu när Kotlin nu är det officiella språket.

Enligt en artikel som publicerades på Mediums hemsida - skriven av Juhani Lehtimäki, grundare av SnappMobile - har användandet av Java inom Android utveckling minskat kraftigt det senaste året.

Han tror att det kommer bli svårt att hitta Android-utvecklare som är villiga att jobba med Java, vilket i sin tur kommer göra det svårt att underhålla koden. Han menar att det därför är bättre att redan från start använda Kotlin till sina nya projekt och pekar på vad som hände för utvecklingen inom IOS, när Swift förklarades som det nya Officiella språket.

Populära funktioner

I rapporten The State of Kotlin fick deltagarna lista sina favoritfunktioner. Så här ser svaren ut:

1. 80,8% svarade att Kotlins Null Safety var deras favoritfunktion. Funktionen är framtagen för att få bort NullPointerException’s. Vilket många Java-utvecklare dagligen brottas med.

2. 64,3% har Kotlins förlängningsfunktioner som sin favorit.

3. Den tredje mest populära funktionen är dess kompatibilitet med Java vilket öppnar upp dörren till alla dina favoritbibliotek och ramverk. Du kan dessutom sitta i ett projekt där många föredrar att jobba i Java och ändå använda Kotlin. Ramverket, Spring, som är ett av de populäraste, har support för Kotlin från version 5.

Stort utbud av verktyg

JetBrain har ända sedan Kotlins lansering utvecklat verktyg till språket, vilket har lett till att utbudet är relativt stort trots att språket räknas som “nytt”.

Googles Android Studio är baserat på IntelliJ och idag arbetar Google och JetBrain tillsammans för att göra Android Studio ännu bättre för Kotlin-utvecklare.

En riktigt cool grej är att du kan göra en copy+paste på Java-kod som du hittar på, StackOverflow till exempel, varpå Android Studio helt automatisk översätter koden till Kotlin!

Lär dig Kotlin

Du som Java-utvecklare kan helt enkelt öka din produktivitet och ge dig bättre förutsättningar på arbetsmarknaden genom att lära dig Kotlin.

Sitter du däremot som nybörjare och läser detta, rekommenderar vi att du börjar med att lära dig Java. Du får då en bättre grund som öppnar upp för ett bredare karriärval.

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto