Demando logo

Vilka egenskaper letar arbetsgivarna efter hos utvecklare?

Alla chefer är olika. Men det finns några egenskaper de flesta utvecklare kan gynnas av i jakten på nästa jobb. Läs hela listan, sammanställd av vår gästbloggare. 

Alla chefer är olika. Men det finns några egenskaper de flesta utvecklare kan gynnas av i jakten på nästa jobb. Läs hela listan, sammanställd av vår gästbloggare Victor Ronin.

Så vilka egenskaper letar cheferna efter hos sina utvecklare?
Här är fem punkter som kan vara bra att ha i bakhuvudet.

1. Trovärdighet

Det finns inget som gör att du blir avvisad snabbare än att bli ertappad med en lögn. Det är ganska sällsynt att man kommer på någon med en direkt lögn, men att förstärka sin insats eller det ansvar man haft i ett projekt, är desto vanligare. Till exempel att det i CV:et står att någon "spearheadade" projektet, men där det under samtalet kommer fram att förståelsen för projektet var medioker (och det blir mer och mer tydligt att någon annan gjorde det tunga jobbet). Eller där någon presenterar sig som lagspelare, men senare i samtalet enbart pratar om tidigare prestationer i termer av "jag" och aldrig "vi" – och så vidare.

Min rekommendation är: Du behöver inte vara brutalt ärlig, men försök inte att vrida saker och ting ur proportion – och ljug självklart inte.

2. Hur man urskiljer sig från mängden

Att anställa innebär alltid risker. Att anställa fel person kan kosta företaget mycket tid och pengar man aldrig får tillbaka. Och förmodligen ännu mer för en chef, vars rykte också kan stå på spel (min erfarenhet är att det finns ett begränsat antal rekryteringsmisstag en chef kan göra innan det får större konsekvenser). Det gör i sin tur att chefer kommer att gå på så säkra källor som möjligt i urvalet. Det kan handla om att man har gått ut en bra skola, har bra referenser, har arbetat i väletablerade företag eller har hållit tal på stora konferenser. I stort sett alla arbetsrelaterade aktiviteter med högt ställda krav är till hjälp för att avgöra om kandidaten är ett tryggt val.

När du tänker på din karriär rekommenderar jag därför att du tänker på detta: Byter du bara din tid mot pengar, eller tar du steg för att lära dig mer och utvecklas, genom att till exempel ha goda arbetsrelationer, referenser, presentationer på konferenser – eller andra saker som kan visa upp din kompetens och drivkraft?

3. Förmåga att lösa komplexa problem

Jag minns tider då företagen letade efter personer som kunde exakt den teknik som de behövde. Men jag tror att vår bransch gradvis rör sig bort från idén om den perfekta matchen på alla plan - och mot att se potential och möjlighet att utvecklas tillsammans. Jag hör allt oftare (särskilt med tanke på hur het marknaden är just nu) att chefer gärna anställer någon som inte har erfarenhet av en viss teknik, så länge de är intresserade av att lära sig den.

Det finns dock en sak som många chefer efterfrågar: de vill ha någon som har erfarenhet av att lösa komplexa problem. Har du lyckats med det tidigare – oavsett inom vilket område – är chansen stor att du kan lyckas igen.

4. Att vara en lagspelare

De flesta chefer som jag har talat med vill ha lagspelare. Och det är inte så konstigt, en lagspelare som kan arbeta med andra människor och hjälpa, vägleda eller lära sig av dem, är mycket mer värdefull än någon som inte arbetar bra med andra människor.

Jag gillar uttrycket "Utveckling är en lagsport", men håller inte helt med om att alla måste vara lagspelare. Det är dock helt okej att ha några personer som inte är lagspelare (till exempel som är starkt introverta), så länge de levererar inom sitt område.

(Jag vet, lagspelare är ett vagt begrepp. Ett par saker brukar dock bedömas under intervjun när det kommer till tecken på om du är en lagspelare eller inte: kan du kommunicera dina tankar, lära ut till människor i din omgivning, är du empatisk och är du villig att ta emot feedback från andra människor? Fundera innan intervjun på hur du bäst kan förmedla dessa egenskaper.)

5. Kan skriva bra kod

Jag tror att den här är den mest kontroversiella punkten. Vissa chefer är superintresserade av det och har många kontroller för att säkerställa att du vet hur man skriver bra kod. Vissa chefer är mycket mer avslappnade och ger knappt en kort programmeringsövning som en del av hela intervjuprocessen - oftast händer det när företagen lägger mer vikt vid att bedöma grunderna, som algoritmer och systemdesign.

Jag anser däremot att det är absolut avgörande för programmerare att kunna skriva bra kod. Samtidigt förstår jag att det är något helt annat att skriva kod under press i en intervju, jämfört med att sitta och koncentrera sig i timmar, ta ett steg bort och komma tillbaka för att lösa problemet.

Men tänk ändå att det kan vara bra att känna sig bekväm med att skriva enkel kod med någorlunda enkel logik under intervjun. Om du behöver öva finns det ett gäng bra tjänster att använda för att få in rutinen. Oroa dig inte för att memorera alla olika problem och "slipa leetcode". Det handlar mindre om det och mer om att bara vara bekväm med att arbeta med enkla problem under tidspress, för att kunna visa för arbetsgivaren att du faktiskt kan skriva kod.

Gästbloggare: Victor Ronin

Läs mer

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto