Vilka egenskaper letar arbetsgivarna efter hos utvecklare?

Vilka egenskaper letar arbetsgivarna efter hos utvecklare?

2021-09-09

Det är uppenbart att olika chefer letar efter olika färdigheter. Därför finns det ingen specifik lista som tillfredsställer alla chefer. Det finns dock gemensamma nämnare som går igenom de flesta av de samtal som jag haft med chefer.

Trovärdig

Det finns inget som gör att du blir avvisad snabbare än att bli ertappad med en lögn. Det är ganska sällsynt att man kommer på någon med en direkt lögn. Men desto vanligare att man förstärker sin insats i projekt och det ansvar man haft är desto vanligare. I CV:t stod det till exempel "spearheaded" projektet, men under samtalet kändes det som om förståelsen för projektet var medioker (och det ser ut som om någon annan gjorde det tunga jobbet). Du sa att du är en lagspelare, men senare i samtalet när du talar om tidigare prestationer säger du bara "jag" och aldrig "vi". Och så vidare.

Min rekommendation: Du behöver inte vara brutalt ärlig, men försök inte att vrida saker och ting ur proportion och ljug naturligtvis inte.

Hur urskiljer man sig från mängden

Att anställa innebär alltid risker. Om du anställer fel person kommer det att kosta företaget. Och förmodligen ännu mer för en chef, då ens rykte också står på spel. Det finns ett begränsat antal rekryteringsmisstag en chef kan göra innan det får större konsekvenser.

Som ett resultat av detta kommer chefer att gå på så säkra källor som möjligt i urvalet. 

Det kan handla om att man har gått ut en bra skola, har bra referenser, har arbetat i väletablerade företag, har hållit tal på stora konferenser osv. I stort sett alla arbetsrelaterade aktiviteter med högt ställda krav är till hjälp.

När du tänker på din karriär rekommenderar jag därför att du tänker på detta. Byter du bara din tid mot pengar, eller sätter du dig själv i en position som gör att du kan bli mer framgångsrik i framtiden (genom att ha goda arbetsrelationer, referenser, presentationer på konferenser och så vidare)?

Förmåga att lösa komplexa problem

Jag minns tider då företagen letade efter personer som kunde exakt den teknik som de behövde. Men jag tror att vår bransch gradvis rör sig bort från idén om en perfekt passform.

Jag hör allt oftare (särskilt med tanke på hur het marknaden är just nu) att chefer gärna anställer någon som inte har erfarenhet av en viss teknik, så länge de är intresserade av att lära sig den.

Det finns dock en sak som delas av många chefer. De vill ha någon som har löst komplexa problem tidigare. Om du löst komplexa problem på inom ett visst område innan är chansen mycket större att du kan göra detsamma på ett annat område.

Lagspelare

Den här är intressant. De flesta chefer som jag har talat med vill ha lagspelare. Och det är mycket logiskt. En lagspelare (någon som kan arbeta med andra människor, hjälpa, vägleda eller lära sig av dem) är mycket mer värdefull än någon som inte arbetar bra med andra människor.

Jag gillar hur en person uttryckte det: "Utveckling är en lagsport".

Det ställe där jag delvis inte håller med är att alla måste vara lagspelare. Ingen vill ha en idiot i laget. Det är dock helt okej att ha några personer som inte är lagspelare (till exempel som är starkt introverta).

Jag tycker att det är okej att ha en viss procentandel icke-lagspelare, så länge de levererar och inte trampar andra på tårna (särskilt inte med flit).

FÖR ÖVRIGT. Lagspelare är ett vagt begrepp. Ett par saker brukar dock bedömas under intervjun - kan du kommunicera dina tankar, lära människor i din omgivning, är du empatisk och är du villig att ta emot feedback från andra människor?

Skriva bra kod

Jag tror att den här är den mest kontroversiella. Vissa chefer är superintresserade av det och har många kontroller för att säkerställa att du vet hur man skriver bra kod.

Vissa chefer är mycket mer avslappnade och ger knappt en kort programmeringsövning som en del av hela intervjuprocessen. Vanligtvis händer detta när företagen lägger mer vikt vid att bedöma grunderna (algoritmer och systemdesign).

Jag anser att det är absolut avgörande för programmerare att kunna skriva bra kod. Jag förstår dock helt och hållet att det är något helt annat att skriva kod under en intervju (under press) än att sitta och koncentrera sig i timmar, ta ett steg bort och komma tillbaka för att lösa problemet.

Jag anser att en ingenjör måste kunna skriva enkel kod med någorlunda enkel logik under intervjun. Om du inte är bekväm med det kan du på många tjänster öva på det.

Oroa dig inte för att memorera alla olika problem och "slipa leetcode". Det handlar mindre om det och mer om att bara vara bekväm med att arbeta med enkla problem under tidspress.

Denna del kanske inte är rolig för vissa personer. Tyvärr är det en del av verkligheten tills branschen hittar ett bättre sätt att kontrollera att du faktiskt kan skriva kod.

-Victor Ronin

Har du idéer på ett intressant eller roligt ämne att skriva om eller kanske till och med en redan färdig artikel? Klicka här för att läsa mer.

Demando Demando