Demando logo

GUIDE för Apputvecklare: Lön, kompetenser och utbildningar

Vår stora guide för apputvecklare besvarar frågor som vilken lön du kan få, vilka kompetenser du måste ha och hur du håller dig uppdaterad inom området.

I apparnas begynnelse kunde du tjäna stora pengar på enkla och plojiga fis- och öldrickarappar. Inget fel i en enkel och rolig idé, men marknaden för den typen av appar har blivit hyfsat mättad och idag krävs det lite mer för att du ska lyckas nå ut och få ett brett genomslag med dina idéer.

Som Apputvecklare eller “Applikationsutvecklare” spås du en ljus framtid, men för att hålla dig attraktiv på en arbetsmarknad som är i ständig utveckling gäller det att du hänger med så att du tidigt kan haka på de nya trenderna inom tekniker och språk. Idag är det dessutom ett stort plus om du har lite känsla för design.

För att lyckas gäller det att du förstår vad  marknaden vill ha. En undersökning som sajten Ymedilabs publicerade från 2018, visar att “79% av konsumenterna är beredda att ge en ny applikation en andra chans om den inte fungerade vid det första försöket, bara 16 procent var beredda att ge appen mer än två chanser. En dålig upplevelse avskräcker sina användare från att komma tillbaka.”  

Med andra ord är det oerhört viktigt att appen levererar efter dagens idag höga standard, för att lyckas med det finns det självklart olika vägar att gå.  

Native vs. Hybrid

När du ska utveckla en mobilapp idag har du i regel två val. Antingen gör du en native app eller så satsar du på en Hybridversion, men vad är egentligen skillnaden?

Hybrid

Med en hybrid appversion får du en app som fungerar på flera olika plattformar. Den här typen av appar är ofta webbaserade. Eftersom appen ska fungera på många olika plattformar är det vanligt att de inte fungerar lika följsamt och felfritt som en native app.

Native

En native app är utvecklad utefter en specifik plattforms hårdvara och förutsättningar. På detta sättet brukar appens funktioner flyta och fungera bättre. Nackdelen är att du behöver utveckla olika appar för till exempel Apple och Android.

På senare tid har det dock dykt upp ett tredje alternativ som ser mycket lovande ut.

React Native

Med Facebooks egenutvecklade ramverk, bygger du mobilappar som har potentialen att vara så pass bra att de inte går att skilja från appar som är byggda i Objective-C, Swift eller Java. Med andra ord skulle man kunna säga att du får en Native app som fungerar på både iOS och Android. Några av de mest populära apparna som använder React Native idag är Facebook, Instagram och Skype.

Löner för app-utvecklare

Inför en intervju eller ett lönesamtal kan det bokstavligen vara guld värt att ha lite koll på hur lönestatistiken ser ut. Som du ser skiljer sig lönerna ganska mycket beroende på vilken stad du jobbar i. Statistiken visar ett snitt av den lön som Android- och iOS-utvecklare har i löneanspråk i sina Demando-profiler.

Stockholm: 47 400 kr

Göteborg: 44 400 kr

Malmö: 43 900 kr

Vi har också tagit ut statistik på hur lönerna skiljer sig beroende på inriktning. Vi kan se att Android-utvecklare i Stockholm har i snitt en lön på 46 500 kr och att iOS-utvecklare har ett snitt på 49 100 kr i lön. Statistiken är baserad på alla Demandos utvecklare som har taggat sig som antingen Android eller iOS-utvecklare.

Populära tekniker

När vi tog oss en djupare titt på vilka de vanligaste kompetenserna var bland utvecklarna i Demando's community, fick vi fram resultatet som du hittar i tabellen nedan. I toppen ligger Java, Git och Swift.

Java - det vanligaste språket som används när du ska utveckla appar till Android.

Git - är uppbyggt för att passa arbetsmetodiken i stora projekt med öppen källkod.

Swift - är språket som gäller när du ska utveckla appar till Apples iOS, och Mac.

Objective-C - en annan vanlig teknik som används för att utveckla appar till Apples iOS, och Mac.

Unity 3D - en av de mest populära spelmotorerna som fungerar på flera olika plattformar.

Xamarin - en konkurrent till React Native. Det finns en gratisversion, men för att få tillgång till den professionella versionen får du betala.

Android Studio - utvecklat av Google för att ta fram appar till Android.

Xcode - är utvecklat av Apple och används för att skapa appar till iOS och OS X.

Utbildning

Som utvecklare är det viktigt att du hela tiden försöka lära dig nya språk och tekniker. Att ta en kurs är ett utmärkt sätt att lära sig något nytt och många av dem ligger bara några knapptryck bort.

Innan du börjar kika på kursutbudet rekommenderar vi att du funderar över vad syftet är med kursen. På det sättet blir det enklare för dig att bestämma vilken ambitionsnivå du ska lägga dig på.

Om du känner för att sadla om helt och snabbt komma ut på arbetsmarknaden kanske det är värt att satsa på en längre utbildning där det ingår praktik. I USA har det på senare tid blivit allt vanligare att hoppa på en så kallad bootcamp, där du går från amatör till proffs på bara tre månader. Nu har denna typen av super intensiva kurser börjar dyka upp även här i Sverige.

Många av er som läser det här kan antagligen redan något av de ovanstående språken eller teknikerna. Om du redan behärskar ett språk är det mycket lättare att lära sig andra. För er kanske det räcker med någon online kurs på nätet.

Att tro att man ska lära sig ett nytt programmeringsspråk genom att bara traggla syntax, är lite som att försöka lära sig ett nytt “vanligt” språk genom att bara plugga glosor. Därför kan ett litet hobbyprojekt vara ett roligt sätt för att lära sig något nytt. Det finns fullt av förslag på projekt där ute och många av guiderna är helt gratis.

Lägg upp det så här:

  • Lär dig först det nya språket som du tänker använda
  • Gå sedan vidare genom att ta reda på vilka verktyg, bibliotek och apier som fungerar bäst med det språket som du lärt dig

Självstudier (gratis)

Nedan hittar du några förslag på vart du hittar utbildningar som är helt kostnadsfria.

Youtube - Källan till allt

https://www.youtube.com/ - Sök på “tutorial” och den teknik du vill lära dig, T ex “Android development”

Guider för utveckling till Java

https://www.androidauthority.com/java-tutorial-beginners-2-582147/ - En nybörjarguide till Java.

Guider för utveckling till Android

https://developer.android.com/guide/ - många bra guider som till exempel “Build your first app”

https://www.raywenderlich.com/category/android - Över 25 guider för utveckling till Android.

http://web.stanford.edu/class/cs193a/videos.shtml - privata inspelningar från Stanfrod Engineering

Guider för utveckling till iOS

https://www.raywenderlich.com/category/ios- -Deras “epic-length tutorial” lär dig grunderna till Swift och hjälper dig som nybörjare att skapa din första app.

https://itunes.apple.com/in/course/developing-ios-11-apps-with-swift/id1309275316 - En kurs i Swift från Stanford.

Kurser i Sverige

https://www.learningtree.se/kurser/2771/utbildning-och-kurs-apputveckling-och-programmering-for-android/ - En kurs på fyra dagar. Kräver minst 1 års erfarenhet av Java-programmering och omfattande erfarenhet av C#.

https://nackademin.se/utbildningar/mobilapplikationsutvecklare/ - Nackademins 2 åriga utbilning för dig som vill bli mobilapplikationsutvecklare

http://iths.se/courses/applikationsutvecklare/ - It-högskolans utbildning i Göteborg.

Utländska kurser

https://www.udacity.com/google - gratiskurser från Udacity.

https://www.udemy.com/courses/search/?q=ios&src=ukw - Onlinekurser från Udemy.

https://teamtreehouse.com/techdegree/ios-development - Utbildningar från Treehouse med möjlighet för en gratis “prova på”- period.

https://developers.google.com/training/android/ - Här hittar du många bra kurser för både nybörjare och för de mer rutinerade.

Podcasts

Att följa en podcast är ett grymt sätt att hålla sig uppdaterad. Perfekt att lyssna på när du är på väg till och från jobbet. Här är några av våra favoriter:

Android Developers Backstage - för dig som utvecklar appar till Android.

Gone Mobile - här snackas det utveckling med lite extra fokus på Xamarin. De har ett ganska stort ämnes spann med allt ifrån djupgående diskussioner med utvecklare för Android, iOS och Windows, till mobile marketing och design.

iPhreaks - kommer ut veckovis och diskuterar de senaste inom iOS-utveckling.

React native radio - här pratas det om olika tekniker och verktyg för dig som utvecklar appar genom Java och React.

Xamarin podcast - tar upp det senaste inom mobil apputveckling genom C# och Xamarin.

Under the radar - diskuterar allt från utveckling till design, marketing och support med fokus på independent apputveckling.

Inside iOS Dev - jobbar du som iOS utvecklare, är detta bloggen för dig!

Nyhetsbrev

Följande nyhetsbrev håller dig uppdaterad med allt det senaste inom Android och iOS.

Android weekly - Kostar inget att följa och håller dig i fronten av Android utveckling.

Android Dev Digest - Nya utskick varje vecka med fokus på Kotlin.

AppCoda - Artiklar som berör Swift och iOS programmering.

Sammanfattning

Som vanligt är det viktigt att hänga med i utvecklingen och att fortsätta lära sig nya tekniker. Om du gör det, kommer du lättare kunna utveckla appar som användarna uppskattar och återvänder till.

Testa Demando nu

Vi hjälper dig att hitta rätt match för dig

Skapa konto