Tänk dig att du sitter på en grym idé på en ny banbrytande app eller kanske bara behöver en fräsch hemsida till ditt företag. Du kanske jobbar på ett företag där alla utvecklare redan är upptagna med andra projekt och har själv inte kunskapen som krävs för att få ditt nya projektet i mål.
Att anställa ny personal kan vara ett utdraget litet projekt i sig, som dessutom kommer med vissa risker. En byrå skulle kunna lösa ditt problem, men står du som ensam entreprenör med ett projekt som är i ett tidigt stadie, brukar inte budgeten räcka till för den typen av lösning.
Då finns det ett tredje alternativ. Anlita en frilansare! Frilansare är ofta ett billigare alternativ jämfört med en byrå och du slipper binda upp dig på samma sätt som du gör vid en anställning.
När du söker efter utvecklare genom Demando finns det nu ett nytt alternativ som gör det möjligt att bara söka efter frilansande-utvecklare. Där vi just nu har ca 1000 st som just nu väntar på sitt nästa uppdrag. Om du tror att det hade varit ett bra alternativ för just ditt projekt, följer här en liten guide på saker du kan tänka på innan du börjar leta.
Gör en noga utförd beskrivning över projektet. För att din frilansare ska kunna göra ett så bra jobb som möjligt krävs det att du har tänkt igenom din idé så pass noga att du kan förmedla den på ett så tydligt sätt som möjligt.
Hur tänker du dig att produkten ska se ut och fungera. Eftersom det inte är självklart att din utvecklare har någon bakgrund som designer brukar det vara uppskattat att skicka med en enkel skiss.
Har du några exempel på andra appar/sidor som du gillar, kan du visa dem också. Tänk då på att förklara exakt vad det är du gillar med dina referenser.
När du har koll på omfattningen av din produkt, får du en klarare bild över hur lång tid projektet kan tänkas ta. Med den infon som stöd räknar du ut ett pris.
Är du i ett tidigt stadie av ditt projekt, kanske du får vara beredd att kompromissa med några av dina idéer. Oftast är det bäst att få ut en produkt så fort som möjligt, för att sedan förbättra den i senare versioner.
Var inte rädd för att avslöja er budget, då detta ger utvecklaren en klarare bild över hur lång tid projektet förväntas att ta och vilka funktioner som eventuellt får strykas.
Priset på en frilansare kan variera kraftigt. I Sverige brukar timpenningen ligga mellan 700kr - 1200kr beroende på erfarenhet och språk. Att bara gå på priset är inget som vi rekommenderar, försök istället hitta någon som visar ett genuint intresse för ditt projekt. Läs mer om detta i Steg - 3.
Du vill givetvis sikta på att få den bästa produkten till det bästa priset. För att lyckas med det finns det några smarta grejer att tänka:
- Ta en titt på funktionerna. Är alla nödvändiga?
Gå igenom funktionerna som ska vara med och gör en lista på vilka som är helt avgörande för produkten och på vilka som du skulle kunna vänta med.
- Val av programmeringsspråk
Det är betydligt mycket enklare att hitta en prisvärd frilansare om ditt projekt går att utveckla i ett av de mer etablerade språken då konkurrensen hjälper till att hålla nere priset.
Som med allt annat, får du oftast vad du betalar för. Priserna hos de olika frilansarna kan variera kraftigt - men att enbart kolla på timpenningen kan vara missvisande.
Att satsa på en billig lösning behöver inte vara fel om du sitter på ett mindre projekt. Har du däremot stora visioner om en hypermodern webbapp, full av funktioner, brukar det löna sig att satsa på någon med lite mer erfarenhet.
Tar du in en frilansare som bor i en annan tidszon blir kommunikationen givetvis lite bökigare, men med rätt upplägg kan detta effektivisera arbetet. Din frilansare skulle t ex kunna köra tester på koden som skrivits under dagen, medan dina ordinarie utvecklare ligger hemma och sover.
Fördelen med att hitta någon som jobbar i ditt närområde är att du slipper eventuella kommunikationsproblem. Du kan enkelt plocka upp telefonen och ringa under ordinarie arbetstid om något behöver ändras. Ni skulle till och med kunna träffas irl för att prata igenom delar av projektet.
Genom att komma överens om hur ofta ni ska återkoppla till varandra undviker ni att gå varandra på nerverna med massa onödiga telefonsamtal och mail. Idag finns det många populära verktyg som hjälper er att hålla en god kommunikation genom hela projektet. Här kommer några tips:
Även om du har hittat en utvecklare som verkar lovande för ditt projekt, är det aldrig fel att på något sätt kvalitetssäkra frilansaren.
Precis som vi skrev tidigare, kommer de mest lyckade resultaten oftast när du hittar en frilansare som visar ett genuint intresse för ditt projekt.
Du har nu full koll på vad som krävs för att ro ditt projekt i hamn och du har hittat en utvecklare som du trivs med. Nu är det dags att komma överens om lönen och hur betalningen ska se ut. Detta är en tvåvägskommunikation så lyssna därför på frilansaren och hör om han eller hon har några tankar och ideér.
Många frilansare arbetar antingen mot betalning när projektet är slutfört, eller per timme. Beroende på hur stort projektet är kan det vara lämpligt att dela upp betalningen ytterligare.
Undvik att betala ut hela beloppet innan uppdraget är slutfört och tänk på att betala din frilansare innan du presenterar nästa projekt. Undvik också att komma med mindre uppgifter i utbyte mot löften om framtida uppdrag.
När uppdraget är slutfört kan det vara bra att göra en kort utvärdering över ert samarbete. Om allt flöt på som du hade förväntat dig har du nu en frilansare som du enkelt kan vända dig till inför nästa projekt. Om du däremot inte känner dig helt nöjd, har du fått med dig en hel del erfarenhet som kommer hjälpa dig att hitta rätt frilansare för ditt nästa projekt.
Visste du att Demando har Sveriges största aktiva pool med utvecklare som söker uppdrag? Om du inte redan har ett företagskonto på Demando rekommenderar vi att du skapar ett sådant. Det är 100% kostnadsfritt att använda sig av Demando och nu också för att anlita frilansare. Vi kommer endast att fakturera personen ni signar en månatlig summa så att ni ska slippa tänka på detta.
Börja med att logga in och gå till sidan för matchningsprofiler.
Därefter sätter ni upp er matchningsprofil precis som vanligt men väljer att den ska avse Frilans istället för Anställning.
I och med detta kommer ni se matchande kandidater under menyalterntivet “Hitta”. Ni kan också filtrera fram specifika kandidater från er tillagda matchningsprofil genom att klicka på namnet i listningen till vänster i menyn som har texten “Frilans”.
Det är också möjligt att söka manuellt efter frilansare under huvudmenyn "Hitta" och "Sök"
Precis som vanligt så tar ni även kontakt med frilansare genom en kontaktförfrågan som kandidaten får ta ställning till.
Har ni fler funderingar över tjänsten, är det bara att höra av er till oss så kommer vi göra vårt bästa för att besvara era frågor!
Lycka till!