#debunked: Koden är viktigare än produkten
Cecilia Borg, interim CTO, om vikten av att arbeta i tvärfunktionella team, varför man som junior utvecklare ska grotta ner sig i tekniken de första åren och anledningen till att perfekt kod inte alltid är det allra viktigaste för att få fram en bra produkt.
Cecilia Borg, interim CTO, om vikten av att arbeta i tvärfunktionella team, varför man som junior utvecklare ska grotta ner sig i tekniken de första åren och anledningen till att perfekt kod inte alltid är det allra viktigaste för att få fram en bra produkt.
Det gedigna teknik- och datorintresset infann sig redan under skoltiden för Cecilia Borg. Hon visste emellertid inte där och då att data och teknik var något man de facto kunde jobba med, dessutom fanns inte datorer i hemmiljön eller i skolan i samma utsträckning som idag. Det skulle inte stoppa henne.
Efter gymnasiet började hon plugga datateknik på KTH och tog examen lagom till efterdyningarna av IT-bubblan, vilket gjorde det svårt att få jobb. Hon hamnade på en startup som sedermera blev uppköpta av Oracle och har sedan dess jobbat som produktchef på King, som Engineering Director på Spotify och som vd på ett konsultbolag. Med en förkärlek till förändringsledning ska hon nu börja jobba interimt och tar med sig många viktiga lärdomar från sina år inom tech, inte minst när det handlar om kod och vikten av att inte fokusera för mycket på att lämna ifrån sig en perfekt produkt, Cecilia utvecklar:
– Att kunna koda perfekt är inte det viktigaste för att få fram en bra produkt. I min bok är det man ska ha med sig som en duktig kodare förmågan att hastigt kunna slänga ur sig en skiss och ha många verktyg i lådan för att snabbt ha något att visa sitt team. Att jobba i krossfunktionella team där man förstår alla aspekter av produkten och det man ska leverera är a och o. Teamet måste vara tryggt och man måste kunna prata med alla utan att man känner sig dum. Det är också viktigt att jobba i korta iterationer. Här ligger väldigt mycket i kommunikationen för att få människor att förstå vad produkten ska göra. Som utvecklare måste man kunna vara prestigelös nog att man kan lämna ifrån sig något som inte är helt perfekt.
“Som junior utvecklare ska man bara träna sig i att få in tekniken i ryggmärgen”
Att kunna koda perfekt är alltså enligt Cecilia inte det viktigaste för att få fram en bra produkt eller tjänst. Som junior utvecklare understryker hon dock vikten av att sätta sig in i och förstå tekniken fullt ut.
– Som junior utvecklare är det viktigt att se till att man verkligen får “koden i fingrarna”. Jag vill understryka att man de första åren är junior och blir betalad som en junior utvecklare. Då ska man bara träna sig i att få in tekniken i ryggmärgen och inte bli stressad över att man inte kan lika mycket som sina mer seniora kollegor - som junior får du ju inte heller betalt för det. Gå på meetups, bli inspirerad och hitta människor som du kan ha sidoprojekt tillsammans med. Du ska ha kul och lära dig nya tekniker. Många unga utvecklare känner sig stressade första åren. Du kanske pluggat i fem år, sen får du jobba som junior utvecklare i tre år, då har du helt plötsligt lagt ner åtta år på något där du känner att du vill få mer ansvar. Du måste ha tålamod och förstå att tiden du lägger ner på att grotta ner dig i koden är värt det i det långa loppet.
Vägen till en framgångsrik produkt
I starten av hennes karriär var Cecilia med om att ta fram ett automatiserat distribuerat bygg- och testsystem, det är det som idag kallas devops-teknik. Hon har också bred erfarenhet från innovativa företag som King och Spotify. Om det är någon som vet hur man utvecklar framgångsrika produkter och tjänster samtidigt som man får kulturen på plats med allt vad det innebär, då är det Cecilia:
– En bra infrastruktur för utvecklarna att jobba i är det absolut viktigaste. Här är ledarorganisationen superviktig. Att få andra människor att förstå problemet är ytterst viktigt. Enligt mig är det först när man kan delge komplicerad information till andra så de förstår som man blir en riktigt duktig utvecklare. Det är enormt viktigt att kunna förstå och bearbeta vad det är för problem man ska lösa, och ha respekt för andra yrkesgrupper även om man inte helt förstår deras roll.