Vanja Tufvesson
Vanja om sin karriär, AI-intervjuroboten Tengai och Pink Programming
Berätta om din bakgrund och dina erfarenheter inom programmering?
Jag har jobbat i allt ifrån stora, globala konsultbolag till små startups. Mitt allra första jobb var som apputvecklare på en liten byrå i Australien. Det var ett perfekt första jobb. Jag lärde mig massor och kunde stolt visa upp apparna jag byggt för mina kompisar. Men jag tröttnade efter ungefär ett år och insåg att jag ville röra mig mer mot backend och jobba mer med data och algoritmer. Sen dess har jag jobbat en del med att analysera stora datamängder, både siffror och text. Det jag gör på Tengai idag, att programmera robotar, det är nytt för mig. Men det som lockar är kombinationen av massa olika spännande tekniker. Innan Tengai jobbade jag på en e-hälsostartup och byggde tillsammans med en kollega upp backenden där från grunden.
Hur kom du in på programmering?
Jag har alltid gillar problemlösning, men inte riktigt vetat hur man skulle kunna använda det i arbetslivet. Jag hade många års paus efter gymnasiet och hade ingen aning om vad jag skulle göra. Till slut bestämde jag mig för Civilingenjör inom Teknisk Matematik och där ingick en obligatorisk kurs i programmering. Jag fastnade direkt för programmeringen. Det var kreativt och roligt och till skillnad från matten var det mer hands on och inte lika teoretiskt. Det jag gillade var att flera olika lösningar kunde vara korrekta.
Vad jag har förstått så har du varit med och tagit initiativ till Pink Programming? Kan du berätta mer om det?
Yes, det började sommaren 2015 som en idé på en fest - att anordna ett programmeringsläger för kvinnor. Vi ville att fokus skulle vara på att skapa en trygg miljö och ha roligt tillsammans. Två andra kvinnliga utvecklare och jag hyrde ett hus på landet och tänkte att om tio pers anmäler sig så kör vi och annars anordnar vi en stor fest istället. Men lägret blev snabbt fullbokat och vid starten stod över 100 på kö för en plats. Vi insåg att det fanns ett enormt intresse för liknande aktiviteter så vi beslöt oss för att starta en ideell förening. Sen dess har vi vuxit till Sveriges största community för kvinnliga utvecklare. Vi anordnar fortfarande läger där vi kombinerar programmering med sociala aktiviteter och vi har även endagsevent, Pink Programming Sunday en gång i månaden i Stockholm, Göteborg och Malmö. Över 100 volontärer runt om i landet driver föreningen tillsammans med våra två heltidsanställda. Vi samarbetar med en rad olika företag i branschen, så som Volvo, Sigma, Axis Communications och AWS.
Just nu jobbar du som CTO på Tengai som man läst mycket om senaste tiden. Kan du berätta om produkten och vad ni vill åstadkomma?
Tengai är en startup inom HR tech. Vi bygger världens första fördomsfria, sociala intervjurobot. Tanken är att du som kandidat i en jobbsökarprocess, i ett tidigt skede, istället för att få träffa en människa som skulle kunna döma dig baserat på fördomar kring hur du ser ut, din ålder eller kanske ditt handslag, istället får träffa roboten Tengai. Tengai ställer samma frågor, på samma sätt, i samma ordning till alla kandidater så att de får en så rättvis bedömning som möjligt. På så vis får rekryterarna ett bättre och mer rättvist beslutsunderlag, samtidigt som de sparar en massa tid under processen. Sedan kan de lägga mer tid på det personliga mötet med de kandidater som är mest intressanta.
Hur ser tekniken ut bakom Tengai?
Tengai är byggd på en plattform från Furhat Robotics, en startup i Stockholm som skapat den fysiska roboten. I plattformen ingår avancerad ansiktsigenkänning och språkteknologi. Från början startade Tengai som ett samarbete mellan Furhat Robotics och rekryteringsbolaget TNG, som är specialister på fördomsfri rekrytering. Så ovanpå robotens hårdvara har vi programmerat mjukvaran att använda intervjumetodik och analys för fördomsfri rekrytering.
Hur ser utvecklingsarbetet ut idag. Vilka delar av utvecklingen sköter dom och ni?
Furhat Robotics står för hårdvaran och vi för mjukvaran. På samma sätt som att Apple producerar iPhones och olika aktörer kan programmera appar på telefonen, så kommer själva roboten från Furhat Robotics men logiken i intervjun har vi programmerat med hjälp av kunskap från rekryterare. Utvecklingsarbetet ägs helt av Tengai idag, men vi har dock fortfarande ett tätt samarbete med Furhat Robotics.
Hur intelligent och självgående är Tengai i jämförelse med en mänsklig rekryterare?
Tengai är fortfarande en ung produkt. Den är självgående i den mån att den gör det vi har programmerat den att göra, men den är än så länge inte självlärande. Den är perfekt som en första screening i en process. Men i nästa steg behövs en mänsklig rekryterare, inte bara för att bedöma kandidaten utan kandidaten måste ju också få träffa sina eventuella framtida kollegor. Men med hjälp av Tengai slipper kandidaten riskera att bli bedömd på felaktiga grunder, så som vanliga fördomar som ålder, kön, bakgrund, etnicitet, klädsel och utseende , istället för sin kompetens.
Går det att berätta på ett enkelt sätt hur ni löst tekniken för att få roboten så mänsklig?
Vi valde Furhat Robotics plattform just för att den var så mänsklig. Det är så klart mycket forskning som ligger bakom deras plattform. Från vår sida har det också krävts mycket kalibrering för att uppnå den känslan roboten har idag. Vi har studerat både mänskliga intervjuer och av intervjuer mellan roboten och en människa. Detta arbetet pågår fortfarande idag för att göra upplevelsen under intervjun ännu bättre.
Vad skulle du säga teknikmässigt är den största utmaningen med Tengai just nu?
Det är många olika utmaningar, vilket i och för sig är det som gör det spännande att jobba på Tengai. En av utmaningarna är att det tar tid att testa och att samla data. I ett vanligt webbprojekt kan man sätta upp automatiserade tester och kombinera det med att testa manuellt. Men med en fysisk intervjurobot måste man testa att intervjua många olika människor, med olika beteenden. Det är svårare att standardisera.
Hur ser användningsområdet ut för Tengai. Ser du att den kan användas inom alla segment inom rekrytering eller finns det vissa som är mer lämpliga?
Tengai passar särskilt bra i början av processen, för att göra första gallringen av kandidater. Till skillnad från en människa så blir roboten inte trött efter några intervjuer i rad, och den har aldrig en dålig dag som kan påverka intrycket av intervjuer jämfört med en bra dag. Därför kan Tengai träffa många kandidater och stötta rekryterarna i beslutet kring vilka de ska träffa för en fysisk intervju.
På vilket sätt kommer Tengai att förbättra rekrytering?
Tengai ger alla sökande samma chans att bli bedömda utefter kompetens istället för rekryterarens fördomar. Därmed hjälper Tengai rekryteringen att bli mer rättvis och mer fördomsfri. Och bara att vi finns och jobbar för det här hoppas jag hjälper till att sätta press på branschen och driva på förändring.
Allmänna teknikfrågor
Vad ser du för trender inom tech?
Spännande trender är att fler och fler verkar visa intresse för att ta fram tekniska lösningar för ett hållbart samhälle. Och då menar jag hållbarhet både som produkter och lösningar som värnar om miljön och även lösningar för ett mer demokratiskt och jämställt samhälle.
Vilka tekniker/kodspråk har fångat ditt intresse just nu?
Ja just nu så är det ju fokus på robot-programmering i Kotlin. Det är roligt för det är ett lite nytt sätt att tänka jämfört med traditionell backend-utveckling som jag jobbade med tidigare.
Vad har du några bra tips på källor för att vidareutbilda dig inom programmering?
Oj, det finns en massa gratis online så det gäller nog bara att välja vad man vill lära sig och sen googla!
Har du några tips på verktyg och tjänster som du använder dagligen och som gör vardagen enklare?
Både på Tengai och inom Pink Programming så jobbar vi på olika orter. Vi använder Slack för all kommunikation och Google Drive för att dela dokument. Jag skulle typ inte skulle kunna leva utan någon av de verktygen.