Frontend-utvecklare: Guide - Löner, populära ramverk, utbildningar..

Javascript har under senaste åren blivit det mest använda och populära språket vilket har resulterat i ett stort uppsving för rollen Frontend-utvecklare. Men det är inte alls konstigt med tanke på att allt fler tjänster ska flyttas ut och bli webbappar samtidigt som olika ramverk har gjort det möjligt att skriva native appar i Javascript.

Frontend-utvecklare behöver inte bara vara skickliga rent tekniskt utan helst också vara estetisk skickliga. De behöver även, rent kunskapsmässigt, vara bredare än en Backendutvecklare då de behöver kunna Javascript, HTML och CSS men också i många fall jobba med en mängd olika ramverk och bibliotek. De behöver också i många fall vara insatta i design och UX då de ska jobba mellan backend och en designer.

Ramverk vs. Bibliotek

Skillnaden mellan ramverk och bibliotek kan kanske kännas lite diffus ibland, men det finns vissa skillnader. Angular till exempel, är ett ramverk med tydliga strukturer och flera färdiga, inbyggda funktioner, och fungerar lite mer som en helhetslösning, redo att börja användas med en gång.

React och andra sidan, är ett bibliotek som du lätt kan implementera i många olika typer av paket, med i stort sett oändliga möjligheter när det kommer till anpassning. Detta kräver att du har lite mer koll på vad du håller på med, eftersom du kommer ställas inför många beslut när det kommer till saker som uppbyggnad, vilket gör risken för fel större.

Löner

Grafen visar att gapet för löner är något större mellan Stockholm och de övriga. I Stockholm får man en snittlön på 46 200 kr medans i Malmö och Göteborg ligger snittet mellan 42 200 kr och 40 500 kr.

Löner:

Stockholm: 48900:-

Göteborg:   47100 :-

Malmö:       43400:-

Populära kompetenser

Populäraste biblioteken och ramverken bland kandidater

Vi har tagit fram statistik på vilka som är de mest förekommande kompetenserna bland Demando`s Frontend-utvecklare.

Källa: Sammanställning i procent av de mest förekommande biblioteken och ramverken hos Demando`s Frontend-utvecklare.

Populäraste biblioteken och ramverken som bolag använder sig av

Nedan ser ni vilka kompetenser som är de mest förekommande i bolagens tech-stackar.

Källa: Sammanställning i procent av de mest förekommande frontend-ramverken bland Demando`s registrerade bolag. Obs - behöver ej betyda att företagen söker denna typ av kompetens.

Vilka kända sajter använder de olika biblioteken och ramverken

React

React är som sagt ett open source bibliotek till Javascript, som kom ut 2013, utvecklat av Facebook. Med React bygger du stora webbappar med ett innehåll som kan uppdateras utan att du behöver reloada hela sidan.

Kända sajter som använder React

AngularJS

En av anledningarna till JavaScrips storhet och popularitet är tack vare alla fantastiska ramverk som till exempel AngularJS. Det är ett MVVM ramverk och grundades 2009. AngularJS gör din hemsida snabb, stabil, estetiskt tilltalande, SEO vänlig och är dessutom full av många vassa funktioner och fungerar riktigt bra på hemsidor med mycket trafik.  

Kända sajter som använder AngularJS

Vue.js

Vue.JS är ett ramverk för JavaScript och påminner en del om React men har en lägre inlärningströskel och är enkelt att plocka upp och integrera med andra bibliotek och pågående projekt.

Kända sajter som använder Vue.js

Ember.js

Ember.js är ett javascript-ramverk designat för att bygga webbsidor med komplexa och flexibla interaktions möjligheter. Ember.js har också försökt att reducera mängden konfigurerbar kod, något som gör storleken mindre och koden och strukturen cleanare. Det gör också att tröskeln för att lära sig ramverket blir lägre.

Kända sajter som använder Ember.js

Ni kan läsa mer om dessa tekniker i vår artikel Hetaste teknikerna och programmeringsspråken bland utvecklare.

Nyhetsbrev

Förutom att få utbildning genom kurser och kollegor är att följa nyhetsbrev ett bra sätt att hålla sig up-to-date med tekniken och vad som händer i branschen. Här kommer några tips:

JavaScript Weekly

Web Design Weekly

Front-end Focus

Smashing Newsletter

CSS-Tricks Newsletter

Sitepoint Newsletter

Responsive Design Newsletter

Front-end Rapport

A Drip of JavaScript

Podcasts

Genom att lyssna på podcasts kan du utbilda dig medans du jobbar eller pendlar till jobbet. Här kommer några bra inom området.

Shoptalk

The Big Web Show

Five Minutes of JS

JavaScript Jabber

På intervjun

Perfekt för dig som snart ska på jobbintervju och vill vara väl förberedd.

Sammanställning av intervjufrågor

Eftersom du i de flesta fall också kommer att få ett kodtest så lägger vi med en länk till en sida där du kan testa dina kodkunskaper

Kodtest