Slutet för de dåliga arbetsplatserna inom tech-branschen är nära..
Det finns en stor diskrepans mellan hur företagen marknadsför - den bästa arbetsplatsen, en bra balans mellan arbete och privatliv, öppenhet, etc - och verkligheten.
Det finns en stor diskrepans mellan hur företagen marknadsför - den bästa arbetsplatsen, en bra balans mellan arbete och privatliv, öppenhet, etc - och verkligheten. Ta en öl och prata öppet tillräckligt länge med någon som varit inom teknikbranschen så kommer du få höra skräckhistorier om 80-timmars arbetsveckor, fruktansvärda politiska spel, förräderi och brutna löften.
Jag har en vän som tidigare arbetat i USA men som för närvarande befinner sig i Europa, och medan vi chattade skickade han mig något i stil med: “Å ena sidan är de amerikanska lönerna trevliga, men å andra sidan, vill jag verkligen leva igenom den här skiten igen?” Det finns några bra företag och det finns några bra team. Tyvärr finns det desto mer av företag med tvivelaktiga kultur. Jag tror dock att det finns en tsunamivåg som kommer att förändra allt detta vid horisonten.
Så länge jag kan minnas har det funnits en betydande informationsasymmetri i relationerna mellan arbetsgivare och arbetstagare.
Arbetsgivarna kunde förr få veta en hel del om en kandidat. De kunde ha läst deras CV, ringt referenser, kollat LinkedIn (från och med 2003), kollat andra medier (Facebook osv), tittat på GitHub och gjort andra bakgrundskontroller. Det fanns mängder och åter mängder av datapunkter tillgängliga för arbetsgivarna. Jag tror inte att alla utnyttjades, men ett företag kunde ha få all denna information om de ville. Och de har haft resurserna för att göra det.
Intressant nog var det motsatta inte fallet. För knappt tio år sedan köpte man grisen i säcken om man tog anställning på ett medelstort företag. Du var tvungen att lägga ner mycket tid på att samla in ens grundläggande information. Du kunde ha ställt frågor under intervjun, men tror du verkligen att de skulle dela med sig av på riktigt kritisk information om företaget?
Någon gång började dock detta förändras. Tack vare Crunchbase, som grundades 2007, har vi information om finansiering, investerare, förvärv och så vidare. Tack vare Glassdoor, som startade ungefär samtidigt som Crunchbase, kan vi få en del företagsrecensioner. Jag tyckte att företagsrecensioner var en utmärkt idé. Konceptet har dock undergrävts av arbetsgivarna. Jag vet att företag ber, och ofta pressar, befintliga anställda och praktikanter att lägga upp positiva recensioner för att förbättra dåliga företagsbetyg. Jag tror att det som saknades mest var den verkligt anonyma feedbacken i realtid.
Det är i stort sett garanterat att du kommer arbeta med personer från ditt tidigare företag igen. Därför föredrar folk att hålla tyst när de slutar, trots att de är missnöjda. Vem vill bränna broar som du kanske behöver använda om två år? Och chefen som du just gjorde förbannad kan bli din chef på nästa företag.
Många ingenjörer har pressats långt över gränsen mellan företagens ökande krav och pandemin. Så många har redan talat om att den stora uppsägningen kommer.
Den kvalitativa skillnaden är dock att man nu kan lära sig hur ett företag fungerar. Du skulle aldrig ha fått sådan information tidigare, förutom om du hade en god vän som arbetade på företaget. Människor pratar blint om företagskultur och alla problem därtill, ersättning, politiska spel och så vidare. Mängden intern information om hur företaget fungerar och var företagets svaga punkter finns är otrolig.
Det har blivit mer fokus på transparens, som fullständigt vänder på informationsasymmetrin. Nyanställda kommer att kunna lära sig mycket mer om företaget, med minimal tidsåtgång, än vad företagen kan lära sig om en specifik person.
Jag tror inte att alla företag kommer att börja bete sig perfekt och sjunga Kumbaya, men jag tror att återkopplingen, mellan problematisk kultur och reaktionen på den, kommer att bli mycket tätare än idag.
Tidigare var det riskabelt att byta jobb eftersom man lätt kunde spendera flera år på ett företag med samma problem som ditt förra. Inte längre. Valet av var du vill arbeta är ditt nu.