Thomas ger insikter i trender och vad som kommer att gälla inom programmering 2019
Vi har tidigare varit i kontakt med Thomas Sandberg då vi intervjuade Sveriges vassaste utvecklare. Vi har nu tagit ny kontakt för att se vad han tror kommer att gälla programmeringsåret 2019. Thomas är är Frontendutvecklare och tidigare utnämnd till en av Sverige bästa utvecklare.
Vi har tidigare varit i kontakt med Thomas Sandberg då vi intervjuade Sveriges vassaste utvecklare. Vi har nu tagit ny kontakt för att se vad han tror kommer att gälla programmeringsåret 2019. Thomas är Frontendutvecklare och tidigare utnämnd till en av Sverige bästa utvecklare.
Vad ser du för trender i stort?
Jag tror att funktionell programmering blir "mainstream". Det finns redan en tendens åt det hållet där etablerade och inflytelserika personer inom branschen som ex Uncle Bob mer aktivt styr åt det hållet. Den utvecklingen lär accelerera då jag bland annat ser flera konkurrensfördelar som rätt implementerade kan åstadkomma disruptiva effekter de närmaste åren. En aldrig tidigare skådad komponentcentrisk skalbarhet är ex. en sådan effekt som nyligen Polylith-arkitekturen åskådliggjort. Det senare är också ett exempel på hur utveckling/driftsättning flyter ihop där kodstruktur/pakethantering och hela CI/CD-kedjan påverkas.
I ljuset av detta tror och hoppas jag även att vi går åt vad jag brukar tänka på som ökaddev-orientering, dvs där grunden är välfungerande tvärfunktionella team med stor frihet/ansvar. I den digitala eran är en förutsättning för företags beslutsfattande och framtidsanalyser ökat inslag av såväl teknisk förståelse som kompetens. Detta gäller utvecklare men än mer roller som systemarkitekt, CTO etc som kommer bli både viktigare och mer krävande.
Agile behöver komma till sin fulla rätt och på sätt och vis återetableras efter en period då Cargo Cult Agile tyvärr blivit vanligt. Martin Fowler's tal från Agile Australia tidigare i år satte fingret på detta vilket också ligger i linje med dev-orientering. Mobbprogrammering är ett annat agilt koncept som tycks fortsätta blomma. Mindre av agila buzzwords och etiketter, mer av att realisera agila intentioner.
Vilka tekniker och programmeringsspråk kommer vi att få se mer av?
ReasonML och Elm har jag haft ögonen på ett tag nu och misstänker att 2019 blir året då minst ett av dem kommer slå igenom. Elm, som jag själv mest använt sista tiden, har efter v 0.19 imponerande bundling kopplat till eget enkelt ekosystem för pakethantering. Förutom att det är ett riktigt bra FP-språk med trevlig typning så är det följdriktigt driftsäkert.
En bubblare är Web Assembly och jag ser verkligen fram emot vilka förändringar detta kommer möjliggöra. Jag sticker ut hakan och säger att de stora vinnarna med detta - kanske lite paradoxalt - inte kommer bli Java/.NET-utvecklare utan de som har ett par stabila fötter exempelvis i JavaScript-världen. Den senare skaran har under senare år haft närkontakt med det som deklarativa språk möjliggör. Jag tror många har sett Web Assembly som ett initiativ som ska möjliggöra "same old" fast i webbvärlden och bli en slags JavaScript-dödare utan att inse att JavaScripts nuvarande storhetstid inte står på bara ett ben, dvs att det finns i alla browsers. Vi ser redan en stark utveckling med JS som transpilerings-/kompileringsplattform och i kombination med Web Assembly är det osannolikt att det vi använder det till är språk baserade på paradigm med passerat bäst-före-datum.
Vilka av de mer etablerade teknikerna och språken tror du kommer att fortsätta växa?
React tuffar alltjämt på och den utvecklingen lär fortsätta ett tag till. Tillståndshantering, s.k. state management är minst lika viktig som tidigare men sannolikt med mindre behov av fristående ramverk som Redux etc. React Hooks är ett exempel på en teknik som kommer möjliggöra detta.