Vi intervjuar en av Sveriges främsta blockchain-utvecklare - Saga Arvidsdotter

2019-04-08

Saga är en person som brinner för blockchain-utveckling. Utöver sitt dagliga jobb håller hon utbildningar runt blockchain och har också varit med och vunnit världens största Blockchain-hackathon - ETH Denver.

Berätta lite om dig själv och hur kom du in på blockchain och programmering?

Jag älskar att lära mig saker. Hittills har jag spenderat 13 år på att lära mig dansa, 10 år på psykologi, 8 år på startup-projekt, 6 år på programmering, 3 år på bio- och genteknik och en kortare men underbar tid på att producera musik och videos. För varje lärdom förstår jag världen lite bättre och kommer närmare mitt mål att skapa magi.

Jag började med programmering för att jag ville förstå världen vi skapat och ha makten att påverka världen i riktningen jag vill. 2016 upptäckte jag blockchain som ett verktyg för individer att bygga hela system, vilket var precis det jag letat efter.

Såg att du nyligen medverkat i världens största Ethereum hackathon och till och med vann hela tävlingen! Kan du berätta lite om tävlingen och hur allt gick till?

Det var ETH Denver Hackathon i februari detta år. Jag reste dit på ett resestipendium för att bidra som Ethereum-utvecklare. Där gick jag med i ett amerikanskt hackathon-lag och vi valde att satsa på Impact-spåret. Tävlingen handlade om att utveckla blockkedjeteknik enligt UN’s sustainable development goals. Vi kombinerade token bonding curves med crowdfunding för välgörenhet och vann därmed Impact spåret. Sammanfattat byggde vi en blockchain-lösning som löste problemen kring transparens och ensidighet i dagens välgörenhet.

Vad jobbar du med just nu?

Jag frilansar internationellt som blockchain-utvecklare, föreläsare och rådgivare. Sedan lite mer än ett halvår tillbaka har jag utvecklat en blockchain-applikation åt artisten Imogen Heap. Hon har startat en non-profit blockchain organisation som heter Mycelia for Music, vars produkt Creative Passport jag också är ambassadör för.

Kan du förklara vad blockchain är och hur det används?

Blockchain tar bort mellanhänder och sätter individer, grupper och saker i direktkontakt, globalt och trustless. Man brukar kalla det internet av värde, jämfört med dagens internet av data. Blockchain kan både definiera värde och bygga hela system runt värde, som vi aldrig sett tidigare. Definierandet solidifierar digitala värden till motsvarande egenskaperna av fysiska värden. Det som digitaliseringen urholkat! Till exempel kan man hitta på Bitcoin och att det är en valuta att användas som fiatvalutor som SEK eller dollar, att en låt automatiskt refererar musikskaparna, att Dota's Disruptor-kostym verkligen bara finns i ett exemplar osv. Till exempel kan musiker få nästan 100 procent av streaming-intäkterna med hjälp av blockkedjeteknik, då alla mellanhänder tas bort och fans och musikskapare hamnar i direktkontakt. Blockkedjeteknik innebär med andra ord en återintroducering av musikeryrket och att fler kan försörja sig som det.

Blockchains nyckelegenskaper som immutability, transparens och decentralisering kan lösa moderna problem med digitala identiteter, supply chain, crowdfunding, global finansstruktur, sharing economy, gig economy, governance, internet of things etc.

Vad är skillnaden mellan traditionell utveckling mot blockchain-utveckling?

Då blockchain handlar om att hantera eller definiera värde blir allt man bygger en liten eller stor bank. Säkerhet, auditing, genomtänkt och kod-testing blir därför desto viktigare. Att utveckla med blockkedjeteknik är motsatsen till uttrycket “move fast and break things” som man ofta nämner i traditionell utveckling. Utvecklar man till exempel på den största blockkedjan Ethereum ska man veta att koden både är immutable och publik för alla att granska. Bygger man nya decentraliserade system är det fiffigt om man också intresserar sig för filosofi och spelteori. Blockchain-utveckling handlar enligt mig om att ifrågasätta systemen vi har idag och filosofera hur ett system egentligen borde ha byggts. Spelteori är också ett av de viktigaste ämnena att alltid relatera tekniken till. Annars bygger man ett till Facebook som under en tid funkar främst konstruktivt, men sen plötsligt skapat en oförutsedd dimension av problem, som sociala beroenden, integritetskränkning av tredje part och manipulering av demokratiska val.

Hur ser en dag ut för en blockchain-utvecklare?

Som svensk sitter man hemma, på ett cafe eller co-working space någonstans i världen och utvecklar remote. Om man inte jobbar i banksektorn, som är en av de största investerarna i blockkedjeteknik.

Kan du berätta vad som bör ingå i arkitekturen för att få en komplett blockchain miljö ?

Blockchain är ett väldigt generellt begrepp som kan innebära lika mycket som programmering kan innebära. Ger därför ett exempel på om man vill bygga smarta kontrakt eller blockchain applikationer på Ethereum. Vad man lägger in i sina smarta kontrakt ska vara så litet och enkelt som möjligt för att undvika kostnad för bland annat lagring och transaktioner. Större projekt fungerar därför likt traditionell utveckling då det mesta generellt sett ska byggas utanför blockkedjan.

För en dApp på Ethereum:

Kod-editor

Solidity - programmeringsspråk.

Truffle - utvecklingsverktyg.

Ganache - lokal blockkedja.

MetaMask - brygga mellan webben och blockkedjan.

IPFS - bra komplement för att tex lagra filer decentraliserat.

React - matchande frontendspråk då state-data kan vara helt separerad från resten.

Virtual Box - bra för samma utvecklingsmiljö i ett team.

Kan du berätta om några spännande projekt som du medverkat i och där ni implementerat blockchain teknologi?

I mitt nuvarande projekt med artisten Imogen Heap och Mycelia har jag byggt en pusselbit i en modulär blockchain-baserad musikindustri. Pusselbiten är en crowdfunding för en av Imogen’s låtar att plug and play till sin digitala identitet. Under ett års tid delar Imogen's fans hennes upplevelse av att få betalt av streaming-tjänsterna. Under en av Imogen's konserter fick fansen bidra en symbolisk summa i utbyte mot en procentandel av streaming-intäkterna under ett års tid. Denna dApp byggde jag på blockkedjan Ethereum.

Vad är det som gör blockchain roligt att jobba med som utvecklare och finns det också några nackdelar?

Möjligheter att bygga nya system är fantastiskt roligt med blockchain. Nya samhällssystem, konstverk med en hel yttre struktur som handlar om hur man kan interagera med verket. Jag älskar denna okända dimension av skapande. Att få applicera filosofi, spelteori, psykologi och sina personliga innersta fantasivärldar på en plethora av projekt. Nackdelen är att det är svårt att bli lämnad ifred med sitt kodarflow i skogsstugan. Man behöver kommunicera extra mycket exakt vad allt kommer innebära för användaren.

Vad finns det för fördelar med blockchain i stort?

Världens alla system faller samman för att de inte funkar eller är utformade i det humanistiska perspektivet. Världen behöver nya politiska, ekonomiska, administrativa system. Onödig kostsam byråkrati finns överallt, titta bara på de senaste skandalerna i Sverige. Det talar för att blockchain har potential att komma till nytta om människor väljer det. Att bankerna är den största investeraren i blockchain för att spara pengar tyder bland annat på att det finns effektivitet att hitta.  

Har du några bra tips på utbildningar och källor för att lära sig Blockchain?

Många blockchain-utbildningar är i uppstarten. Jag har lärt mig själv genom officiella Ethereum-docs och att följa projekt på github och återskapa dem, tex Gnosis multisignature wallet. Bitcoin-programmering på distans via antagning.se kan jag också rekommendera, den lärde jag mig en del svåra grejer via.

Demando Demando